Know IT:s norska förvärv har bara fördelar

Aktieanalys från redeye Det finns i stort sett bara fördelar med Know IT:s förvärv av norska Objectnet, som genomfördes i veckan. Aktien är värd minst 80 kronor. Köp. (Bilden visar vd Anders Nilsson.) 

Know IT - som för närvarande har rekommendationen köp både från Redeye och från Placera Nu:s analytiker Herman Sjöberg - genomförde ett av sina största förvärv i veckan och gjorde samtidigt en rejäl inbrytning i Norge. Förvärvet är spännande av flera orsaker. För det första är bolaget mycket framgångsrikt. Det kan faktiskt liknas vid svenska HiQ, fast i Norge. Bolaget har rörelsemarginal på 20 procent, riktigt långa kontrakt, jobbar med många av Norges ledande bolag samt har en hög teknikhöjd. Antalet anställda är cirka 80 och bolaget omsätter cirka 110 Mkr (svensk valuta) med god tillväxt.

Know IT har länge varit väldigt överkapitaliserat med en stor nettokassa trots höga och stabila kassaflöden. Nu gör man dock slag i saken och förvärvar hela Objectnet kontant, vilket inte medför någon utspädning av antalet aktier. Det är mycket bra. Priset på 120 Mkr motsvarar cirka p/e 10 vilket är i linje med Know IT:s egen värdering, vilket inte är dyrt.

I vår bedömning har vi utgått från en marginell höjning av årets vinst per aktie, men höjt med hela 15 procent för 2008 till 7,8 kronor per aktie. Aktien handlas till p/e 11,5 i år och 8,2 x 2008 års prognos. 2008 ser nu ut att bli ett nytt år med hög tillväxt för Know ITdär förvärvet bidrar positivt, men även organisk tillväxt hjälper till. Know IT är orimligt lågt värderat och är en utköpskandidat med nuvarande prislapp. Aktien är minst värd 80 kronor men man behöver inte anstränga sig speciellt mycket för att räkna hem kurser över 100 kronor. Vi upprepar köp.

Placera Nu i samarbete med

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Knowit Köp 69,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -