Hexagon: En förvärvsmaskin som håller tempot

Aktieanalys Det torde vara allmänt börsdepp som idag sänker Hexagonaktien. Rapporten kom nämligen in ungefär som väntat och vd Ola Rollén ser fortfarande inga moln på himlen.

Därmed ger Rollén uttryck för en omvärldssyn som vi ju känner igen från börsens övriga verkstadsbolag. Under andra kvartalet ökade Hexagon omsättningen till 3,52 (3,38) miljarder kronor. Rörelseresultatet blev 601 (485) Mkr och rörelsemarginalen under kvartalet uppgick till 17,1 (14,4) procent. Den organiska tillväxten låg på 15 procent.

Hexagon är ett förvärvsbygge signerat huvudägaren Melker Schörling, som har en uppenbar förkärlek för att härska genom förvärv. Och varför inte? På vissa marknader är det nödvändigt för att bygga en stark position och nyttja skalfördelar. Men det dröjer innan man kan se de verkliga effekterna, baksmällan kan komma ett par år i efterhand. Än finns det dock ingen anledning att misstro Hexagon.

Verkstadsföretaget, som samlar 8200 anställda, består i dagsläget av tre delar. Det överlägset största affärsområdet, Mätteknik, stod för tre fjärdedelar av intäkterna och nära 90 procent av resultatet under det andra kvartalet. Affärsområdet tillverkar produkter inom flerdimensionell mätteknik. Det innebär bland annat GPS-system, lasersökare, handverktyg, nivåmätare och eftermarknadstjänster på detta. Kundlistan är bred och köpare återfinns inom allt från flyg- och försvarsrelaterad industri, bilindustrin, gruv- och oljesektorn och bland elektronik- och dataföretag.

Hexagon Polymers producerar gummiblandningar, packningar för plattvärmeväxlare samt hjul i plast- och gummimaterial. Trucktillverkare och bilindustrin är viktiga kundgrupper. Polymers växte med 6 procent under årets första halva och presterade en rörelsemarginal på 11 procent. Affärsdelen ska knoppas av och börsnoteras under första halvåret 2008. Engineering är ett affärsområde under avveckling och efter att de största delarna sålts tidigare i år utgör kvarvarande verksamheter en obetydlig del av Hexagon.

Snabbast växer Hexagon i Asien med 31 procents ökning under det andra kvartalet. Europeiska kunder står dock för klart störst del av försäljningen och även här växer Nackabolaget med tvåsiffriga tillväxttal. I USA har det gått lite trögare under det senaste året. I dagens rapport såg det betydligt ljusare ut, men ledningen vågar inte sia om hur tillväxten kommer att te sig de kommande kvartalen. 

Fokus ligger nu alltså på Hexagons mätteknikaffär. Denna del nådde en rörelsemarginal på 20 (18) procent under det gångna kvartalet. Hexagon siktar på en marginal på 15-20 procent, och ifjol klarade man 17 procent. Överhuvudtaget finns det en viss osäkerhet kring vilken slags lönsamhet som Mätteknik klarar att hålla, men att pressa sig så mycket högre än dagens nivå blir nog svårt. Tillväxten då? Jodå, den ser bra ut. Den egenskapade tillväxten låg ifjol på 13 procent och hittills i år är samma siffra 14 procent. Därtill kommer alltså förvärv, som är en viktig del av Hexagons strategi. I år har ledningen redan mäktat med 11 köp men vd flaggar för att det kan bli fler under resten av året. Dessa går enligt vd att göra till rimliga priser, vad det nu innebär. Det återstår också att se var de förvärvade företagen ligger lönsamhetsmässigt.

Hexagon har som långsiktigt finansiellt mål att resultatet per aktie ska öka med 15 procent årligen. För innevarande år kommer detta att överträffas. I år väntas, baserat på snittprognosen, försäljningen hamna på 14,2 miljarder kronor. Vinsten per aktie väntas bli 6,77, vilket till aktuell kurs ger ett p/e-tal på 19. Det är en värdering som kan karaktäriseras som hög men rättvis. Hexagon har ännu så länge levererat. Vi avvaktar med aktien i dagsläget men man bör definitivt ha mätteknikbolaget i bakhuvudet för framtida affärer.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -