Nobel Biocare börjar se attraktivt ut

Aktieanalys Nobel Biocares halvårsrapport kom in något sämre än väntat och bolaget sänker sin guidning för helåret. Försäljningen i USA har saktat in betänkligt, men som helhet håller Nobel uppe en fin tillväxttakt.  

Tandimplantatföretagets försäljning ökade med 20,4 procent under andra kvartalet till 1 652 (1 426)Mkr. Rörelseresultatet uppgick till 499 (475) Mkr vilket gav en rörelsemarginal på 30,2 (33,3) procent. Vd menar att marginalen pressades av ett Nobel höll sin världskonferens under kvartalet. Mer oroande är dock att tillväxten i USA sjönk i lokala valutor till 9,8 (27,8) procent under första halvåret. Som förklaring till detta pekas den inbromsande USA- ekonomin ut. Den förklaringen bör man inte köpa med hull och hår, konkurrenterna har nämligen inte entydigt presterat sämre i USA. Ledningen tror att innevarande halvår ungefär kommer att te sig likadant som föregående i USA. De försämrade siffrorna har spätts på ytterligare av den sjunkande dollarn.

Heliane Canepa sparkades med största sannolikhet från vd-stolen för drygt en vecka sedan. Bakgrunden är Nobels oresonliga kommunikation med omvärlden. Framförallt när det gäller de från forskarhåll hårt kritiserade implantaten Nobel Direct och Nobel Perfect. Dessa påstås bryta ner patienternas tandben, men tills vidare har Läkemedelsverket, med vissa förbehåll, låtit Nobel fortsätta sälja dessa implantat. De kritiserade implantaten står endast för någon procent av försäljningen. Däremot har Nobels rykte naggats i kanten av alla skriverier och finns en risk att det börjar trilla in stämningar, framförallt i USA. Nobels styrelseordförande har pratat om att det nu ska bli mjukare tongångar och mer samarbete från företagets sida. Canepa ersätts av 42-årige Domenico Scala som närmast kommer från jobbet som finansdirektör på agrokemikoncernen Syngenta. Canepas fallskärm kommer att kosta Nobel Biocare 42 Mkr.

USA-verksamheten, som står för knappt en tredjedel av försäljningen, är givetvis viktig för Nobel, men lyckligtvis skördar man framgångar även på andra marknader. I Asien/Oceanien steg försäljningen med 41 procent under första halvåret och denna del utgör nu 15 procent av omsättningen. Europa står för knappt hälften av intäkterna och växte med 21 procent under första halvåret.

Nobel befinner sig på en marknad som beräknas växa fortare än 20 procent per år. En utveckling som lär hålla i sig under lång tid framöver. Framförallt i kraft av att marknadspenetrationen är låg, att vi lever allt längre samt att det globala välståndet ökar. Och det svensk-schweiziska företaget räknar med att fortsätta att ta andelar av denna kaka och stärka sin ledande position.

Dentalbolaget spår nu att försäljningen för helåret kommer att öka med 21 procent i lokala valutor och att rörelsemarginalen slutar på 33 procent, med hänsyn tagen till Canepas fallskärm. Tidigare prognos var 23-25 procent i tillväxt samt 34-35 procent i marginal. Om vi går på den prognosen, kommer försäljningen att landa på drygt 6,7 miljarder kronor i år och vinsten per aktie på 69 kronor. Det ger ett p/e-tal på 28. Bolaget sitter dessutom på en mindre nettokassa. Aktien har fallit rejält de senaste månaderna och värderingen börjar nu se hyfsat attraktiv ut. Visst kan man känna en viss oro över att tillväxten i USA saktar in, särskilt eftersom värderingen är känslig för en lägre tillväxttakt än dagens. Men den långsiktige ser trots allt ett bra läge att Öka i aktien.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -