New Wave: Behöver visa mer tillväxt

Aktieanalys Det är troligen svag tillväxt och en allmänt sur börs som får New Waves aktie att falla i dag. Men det är alldeles för tidigt att döma ut present- och profilklädbolaget.

Under det andra kvartalet ökade försäljningen med 9 procent till 978 (897) Mkr, av detta var 2 procentenheter organisk tillväxt. Under det första halvåret ökade försäljningen med 5 procent till 1 738 (1 652) Mkr, och rörelsemarginalen stärktes till 8,4 (6,9) procent under samma period. Resultatet lyftes till viss del av engångsintäkter från en fastighetsförsäljning. Den lägre tillväxten förklaras delvis med valutaeffekter och att fjolåret lyftes av fotbolls-VM och därför utgör ett tufft jämförelseår.

New Wave har en imponerande rad år (16) av vinst- och omsättningstillväxt bakom sig. Visserligen ska man ha i bakhuvudet att bolaget har gjort en hel del förvärv, men dessa har också visat sig vara värdeskapande. Nu verkar man också kunna vända det tidigare så förlustbringande Orrefors Kosta Boda. Helt avgörande för dessa framgångar är New Waves huvudägare och grundare Torsten Jansson som för ett par månader sedan lämnade vd-posten, men som fortsatt är aktiv i företaget.

I april i år köptes amerikanska golf- och sportklädestillverkaren Cutter & Buck för cirka 900 Mkr. Detta väntas leda till kostnadssynergier på över 67 Mkr från och med 2008 och ytterligare 34 Mkr under 2009, bland annat via lägre inköpskostnader och minskad administration. Minst lika viktigt är att New Wave nu får en fot in i USA och att Cutter & Bucks produkter kan säljas i Europa.

New Wave säljer alltså presentartiklar, profilkläder och arbetskläder till företagskunder samt, via återförsäljare, kläder, skor, glas med mera till konsumentmarknaden. Synergier skapas i de båda affärsområdena bland annat genom att stora delar av sortimentet är gemensamt. De flesta produkterna tillverkas i Asien.

Målet är att växa med 20-40 procent per år och ungefär hälften av detta ska komma från förvärv. Vad gäller den egentillverkade tillväxten har man ett tag legat en bra bit under detta mål. Vd Göran Härstedt räknar dock med att försäljningen åter tar fart och att man klarar att växa med 10 procent på egen hand i år. Det är normalt att tillväxt och lönsamhet fluktuerar en del under (fjärde kvartalet är överlägset starkast) och mellan åren, och visst tar det sin tid att etablera sig på nya marknader och att integrera förvärv. Men tillväxtstoryn måste också hålla för att New Wave ska vara en riktigt intressant aktie. Skuldsättningen börjar dock se lite ansträngd ut. Nettoskulden på nära 2,4 miljarder kronor skulle ta runt fem år att betala med nuvarande intjäning. Det lämnar inte utrymme för några jätteförvärv på ett tag, om inte New Wave gör en nyemission.

Pro forma med Cutter & Buck inräknat omsätter New Wave nu cirka 4,5 miljarder kronor i rullande årstakt. Med en rörelsemarginal på uppskattningsvis 11 procent betalar man i dagsläget knappt 15 gånger rörelseresultatet för hela företaget (nettoskuld + börsvärde). Det är en hög värdering, som dock motiveras väl av vad New Wave har presterat historiskt och av goda framtidsutsikter. Men det gäller uppenbarligen att New Wave kan visa lite mer än man gjort hittills i år för att tillfredsställa aktiemarknaden. Vi är dock inte allt för oroade och kvarstår vid vår rekommendation att man ska Öka i aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
New Wave B Köp 73,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -