Gants affärsmodell bäddar för högre vinst

Aktieanalys Det hade varit önskvärt med lite mer tillväxt i Gant. Men man bör inte dra för stora växlar på det säsongsmässigt svaga andra kvartalet och i stort gillar vi klädbolaget.    

Gant ökade intäkterna med 3 procent till 192 (187) Mkr och rörelseresultatet landade på 6,1 (-0,6) under kvartalet. För halvåret steg rörelsemarginalen till 19 (17) procent och försäljningsökningen låg på 7 procent. Gants försäljning i grossist- och detaljhandelsdelen minskade dock med 5 procent under det andra kvartalet. Det förklaras delvis av att man har stängt tre förlustbringande butiker i USA, samtidigt som en butik har stängts för ombyggnad. Dessutom ingick i fjol en engångsintäkt om 9 Mkr. Negativt är dock att försäljningen i jämförbara butiker var oförändrad. De höglönsamma royaltyintäkterna, som står för 64 procent av resultatet, ökade däremot med 27 procent.

Varumärkesbolaget har en synnerligen attraktiv affärsmodell som innebär att man i princip inte binder något kapital. Gant äger varumärket, designar kläderna, håller koll på leverantörerna och servar de så kallade masterfranchisetagarna. Och det är dessa som bär all lagerrisk, står för rörelsekapital och även i viss mån marknadsföring. I utbyte har de ensamrätt på varumärket på sin marknad och betalar en royalty till Gant för detta.

Nyligen öppnades butik nummer 300 och av dessa drivs 15 i egen regi. Sammantaget beräknar ledningen att 60 (38) nya butiker kommer att öppnas i år. Ytterligare intäkter hämtar Gant via utlicensiering av varumärket till klockor, skor, glasögon och parfym.

Gant har som mål att växa 10 procent per år under 2006-2008. Det har man hittills klart överträffat och även om det finns ytterligare potential till lönsamhetslyft så är tillväxten den överlägset viktigaste värdedrivaren framöver. I det avseendet ser optimisten, i kraft av den stora potentialen på nya marknader som Kina, Indien och Ryssland, framtiden an med tillförsikt. I en kulturellt allt mer homogen värld är även klädsmaken global och chansen är god att Gants lite flottare herr-, dam- och barnkläder går hem även i dessa länder. Pessimisten ser riskerna i att etablera sig på nya marknader. Exempelvis är varumärket är hårt knutet till amerikansk östkust- och överklasskultur och det är inte givet att konsumenter i alla länder kommer att attraheras av detta.

Vi ser ingen anledning att ändra tidigare prognos och tror att Gant i år kommer att omsätta drygt 1,4 miljarder kronor samt prestera en rörelsemarginal på 20 procent på detta. Det ger en vinst per aktie på runt 11,5 kronor och ett p/e-tal på 21. Nettoskulden ligger på klart måttliga 373 Mkr. Sammantaget ser vi en uppvärderingspotential på runt 20 procent i Gant och med bakgrund av detta blir rekommendationen att man ska Öka i aktien.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -