Mer att hämta i Systems

Aktieanalys Securitas Systems kom med en bra rapport för andra kvartalet. Tillväxten är stark, men det finns en del att göra för att få upp lönsamheten. Bilden visar vd Juan Vallejo.

Börsen gör tummen upp för rapporten, rätteligen. Försäljningen ökade med 17 procent (14 procent organiskt) till 1 808 Mkr (1 540) under andra kvartalet. Rörelseresultatet efter avskrivningar (pro forma) steg under kvartalet till 155 Mkr (149) vilket gav en rörelsemarginal på 8,6 procent (9,7).Dessutom justeras utsikterna för 2007 upp. Den organiska försäljningstillväxten för 2007 förväntas nu bli något bättre (tidigare: i linje med) än 2006, då tillväxten låg på 9 procent. Dessutom hävdar vd Juan Vallejo att man tar marknadsandelar.

Det är framförallt "Mainland Europe" som går bra och nu presterar en rörelsemarginal före avskrivningar på 12 procent. Affärsområdet står för runt tre fjärdedelar av försäljningen. Den anglosaxiska delen av bolaget, Storbritannien, Irland och USA, växer ungefär som koncernen i övrigt men har problem med lönsamheten. Man lyckades visserligen vända första kvartalets förlust till vinst, men affärsområdet bidrar endast med drygt 11 procent till Systems resultat. Ett problem, framförallt i USA, är att de mer lönsamma serviceintäkterna står för en betydligt mindre del av försäljningen än i Europa. Huvudstrategin för att få ordning på lönsamheten är alltså att öka tjänsteandelen av omsättningen. Därtill har man under andra kvartalet dragit ner på användandet av underleverantörer samt effektiviserat i installationsprojektens uppföljning.

Systems affär är att sälja helhetslösningar inom säkerhet. Bolaget har ingen egen tillverkning utan kan ses som en slags säkerhetskonsult. Videoövervakning, inbrottsskydd, brandskydd med mera bakas in i en lösning åt kunder inom allt frånbank och detaljhandel till transport och hälsa/sjukvård. Marknaden för dessa lösningar är starkt fragmenterad och även om det finns ett par aktörer i storlarmbolagets storlek, möter man tuffast konkurrens från lokala nischade bolag. Förvärv är en viktig del av strategin och två köp har genomförts i år. Fördelen med att vara stor är att försäljningen är skalbar. Vinner man en större kund - med exempelvis många butiker - kan samma utarbetade lösning genomföras i samtliga enheter hos kunden.    

Systems har två finansiella mål för sin verksamhet. Dels ska man ha en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på över 10 procent, inklusive förvärv. Och dels en genomsnittlig årlig avkastning på sysselsatt kapital som överstiger 20 procent. Det förstnämnda klår man alltså med råge i dagsläget medan man ligger något under det sistnämnda. I år bör försäljningen orka upp över 7,2 miljarder kronor. Nettoskulden på 1,7 miljarder kronor är inte alltför häftig beaktat bolagets nuvarande intjäningsförmåga. Börsvärdet ligger på 9,2 miljarder. Ett p/e-tal på runt 19 för i år är visserligen inte så billigt, men mot detta ska ställas Systems goda tillväxtmöjligheter. Håller tillväxten i sig finns fortsatt god uppvärderingspotential. Vi tycker att man ska Öka i aktien på 3-6 månaders sikt.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -