Stark rapport från Swedbank

Aktieanalys Swedbanks rapport för årets andra kvartal ger bilden av en mycket välmående bankkoncern, men det återspeglas inte fullt ut i värderingen av bolaget. Vd Jan Lidén (bilden) tror på god tillväxt även framöver.

Mellan de båda första kvartalen steg rörelseresultatet med 5 procent till 4 (3,8) miljarder kronor. Intäkterna hamnade på 8,2 (7,8) miljarder, en ökning med 6 procent under samma period. Räntenettot förbättrades med 21 procent under halvåret och vinsten per aktie landade på 11,7 (9,8) kronor. Rörelseresultatet ökade med 18 procent under första halvåret och försäljningen med 13 procent. Och Swedbanks vd Jan Lidén dristar sig till att tro på "god vinsttillväxt under lång tid framöver".

Bakom den starka rapporten ligger till avgörande del storbankens snabbväxande affärer i Baltikum inom dotterkoncernen Hansabank. Intäkterna för Hansabank ökade med 52 procent under andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal 2006. I flera av baltstaterna börjar det dock osa överhettning och kreditförlusterna har ökat jämfört med fjolåret. Lånetillväxten har börjat mattas av och Swedbank bedömer att överhettningssymptomen börjar avta under kommande halvår. Swedbank har också en mindre verksamhet i Ryssland som för tillfället inte går för full maskin. Ryska centralbanken tycker inte att Swedbank följer regelverket fullt ut och har begränsat bankens verksamhet till och med den 6 september i år. Swedbank jobbar på att genomföra åtgärder så att man kan återgå till full verksamhet under hösten. En viktig framtidssatsning återfinns nu också i Ukraina efter köpet av TAS-Kommerzbank i början på juli för 4,9 miljarder kronor (exklusive eventuell tilläggsköpeskilling). Sammantaget svarade den baltiska verksamheten för 28 procent av rörelseresultatet under första halvåret. Den svenska kontorsrörelsen står dock för 56 procent av resultatet och är därmed fortsatt Swedbanks viktigast affärsben.

Kreditförlusterna ligger totalt sett på historiskt mycket låga nivåer. För låga, skulle nog många säga. Men var beredd på att de ökar framöver. Att en betydande del av intäkterna hänger samman med en stark börsutveckling är ett annat riskmoment. Men möjligheterna, främst då på de för Swedbank allt mer betydelsefulla östeuropeiska marknaderna, övertrumfar hoten. P/e-talet baserat på snittprognosen för 2008 och för innevarande år ligger kring 11. Men de vinstsiffrorna kommer antagligen visa sig vara underskattade. Direktavkastningen ligger på 3,3 procent. Vi tycker att Swedbank borde få åtnjuta lite tillväxtvärdering och rekommenderar Öka i aktien.
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank A Köp 246,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -