Oklara besked från Securitas

Aktieanalys Securitas rapport för första halvåret underskred förväntningarna och aktien faller rejält. Säkerhetsbolaget fortsätter att underprestera men ledningen, med nya vd:n Alf Göransson (bilden) hoppas få ordning på detta med en ny strategiplan, som gott kunde ha innehållit lite mer av konkreta siffror.

Rörelsemarginalen slutade på 5,0 (5,5) procent under det andra kvartalet. Marginalen gäller dock före avskrivningar, jämförelsestörande poster samt skatt. Engångsavsättningarna fortsätter nämligen att belasta inom den brittiska kontanthanteringen. Nu har det framkommit att denna enhet inte har deklarerat sina transaktioner korrekt och en avsättning har tillsvidare gjorts med 206 Mkr. Securitas har beslutat sig för att göra sig av med sin brittiska kontanthanteringsverksamhet. För koncernen som helhet ökade den organiska försäljningen med 4 (6) procent till 15,6 miljarder kronor under kvartalet.Den lägre tillväxten förklaras, enligt ledningen, till största delen med att man inom Nordamerika har prioriterat lönsamhet före tillväxt.

Så kom då äntligen den hett efterlängtade strategiplanen från styrelsen och nye vd:n Alf Göransson. En plan som man på sikt hoppas ska leda till marginalförstärkningar. Viktigaste punkterna i denna är att man vill öka specialiseringen genom att i Europa och USA gå från att vara en geografiskt marknadsbaserad organisation till att bli mer kundsegmentdrivet. Inom Mobile och Alert Services vill man satsa på tillväxt via förvärv framför allt i Latinamerika, Indien och Kina och på en utbyggnad av försäljningsorganisationen. På detta sätt hoppas man kunna vinna större globala kontrakt.

Målet är också att den årliga genomsnittliga ökningen av vinst per aktie ska vara 10 procent (från 2008). Vilket dock är ganska intetsägande, eftersom det går att öka vinsten per aktie utan att egentligen prestera något, enklast då genom förvärv. Målet är också att ha ett fritt kassaflöde i förhållande till nettoskuld på minst 0,20, och ungefär där ligger man idag. Det hindrar dock inte att förvärven fortsatt kommer att vara en viktig pusselbit för koncernen.

Problemen inom kontanthanteringen, eller Loomis som affärsdelen kallas, har sinkat planerna på att börsnotera affärsområdet, vilket nu beräknas ske under 2008. Beaktat hur Loomis presterar för tillfället (nolltillväxt och svag lönsamhet) är det mer än välkommet, men frågan är vilket mottagande Loomis får vid en notering.

Man måste tro på ett lönsamhetslyft för att se någon större uppsida i Securitas. Förändringar tar givetvis tid att genomföra men för varje kvartal som går utan ljusningar på lönsamhetsfronten så tappar marknaden lite av sin tro på Securitas. Samtidigt lockar tillväxtmöjligheterna i snabbväxande utvecklingsländer, den starka positionen samt de konjunkturstabila egenskaperna i säkerhetsjätten. Halvårsrapporten var absolut ingen katastrof, men en påminnelse om att det kan dröja ett tag innan vi får se en vändning i Securitas och 2007 blir inget år att hurra för. Nedsidan är dock begränsad i dagsläget. Vi ger oss inte utan behåller rådet att man ska Öka i aktien på 3-6 månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 91,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -