Ge inte upp Novotek

Aktieanalys Novoteks rapport för andra kvartalet gillas inte av marknaden. Men vi ser ingen större fara på taket och tror att Novotek faller tillbaka i gamla goda mönster igen.   

Hittills har börsen haft rätt i sin avoga inställning till IT-konsulterna. Kursutvecklingen för de flesta av dessa har varit klart medioker, trots att verksamheterna utvecklas bra. Dit får också Malmöbaserade konsultbolaget Novotek räknas, även om rapporten för första halvåret delvis slutade i moll. Försäljningen ökar visserligen snabbt, med 36 procent till 129 (95) Mkr under första halvåret. Då har Novotek dock haft god draghjälp av fjolårets fyra förvärv. Men resultatet slutade på klena 4 (7,1) Mkr. Vilket gav en rörelsemarginal på 3,1 (7,5) procent. Under andra kvartalet gjorde Novotek en mindre förlust. Det försämrade resultatet förklarar ledningen med omstruktureringskostnader efter de "strategiska förändringar" (omorganisation med mera) som inleddes 2005. Vi ser detta som en acceptabel förklaring tills vidare. 

Novotek kan karaktäriseras som industrikonsult. Kunderna återfinns inom basindustrier såsom järn och stål, papper och massa, energi samt infrastruktur. En inriktning som har bidragit till att företaget har kunnat hålla en rätt stabil lönsamhet genom åren. Novotek samlar nu 158 anställda fördelade på kontor i Norden samt Holland och Belgien, men med Sverige som klart största marknad.

I snitt har konsultfirman klarat en rörelsemarginal på runt 10 procent. Där ligger också bolagets mål samtidigt som man siktar på en tillväxt om 15 procent per år. Dit sistnämnda lär man inte få några problem att nå så länge nuvarande förvärvstempo upprätthålls.

Huvudrisken i ett konsultbolag mitt i brinnande högkonjunktur är att personalomsättningen tar ordentlig fart, och därigenom orsakar en rad direkta och indirekta kostnader. Detta bör man hålla ett extra vakande öga på i rapporterna framöver.

Hur man än vänder och vrider på Novotek, är det svårt att landa i att aktien är högt värderad. I år bör omsättningen orka upp över 270 Mkr. Nettokassan ligger på 54 Mkr och börsvärdet på 227 Mkr, vid aktuell kurs 21,4 kronor. Utdelningen bör kunna behållas runt fjolårets nivå på 1,20 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 5,6 procent. För innevarande år, till följd av det svagare resultatet, så sticker p/e-talet iväg. Men för varje försäljningskrona betalar man i dagsläget endast 0,64 kronor (rensat för kassan). Den uthållige ser ett bra tillfälle att Öka i Novotek. Men se upp med låg likviditet i aktien.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NOVOTEK B Köp 20,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -