Hur ser man om en aktie är blankad?

Frågor och svar  Jag är intresserad av vilka aktier som är utsatta för blankning, det vill säga utlånade just nu. Var kan jag läsa om detta?

REDAKTIONEN SVARAR: Man blankar eller "går kort" i en aktie genom att låna en post av en aktieägare i bolaget i fråga för att genast sälja. Om aktien därefter faller, så kan man sedan köpa tillbaka posten billigare och stoppa mellanskillnaden i egen ficka. Det här är något som särskilt så kallade hedgefonder sysslar mycket med, vilket då och då leder till stora kursrörelser i bolag. Till exempel hör man ofta mäklare som förklarar stora kursuppgångar med att blankarna tvingats stänga sina positioner. Det innebär alltså att de tvingas köpa tillbaka en blankad aktie som stiger för att inte förlora mer pengar.

Därför kan det vara intressant att känna till om en aktie är ovanligt mycket eller ovanligt lite blankad och det är just sådan information som frågeställaren efterlyser.

Såvitt Placera Nu kan utröna är det bara Stockholmsbörsen som för statistik på området. Varje vecka måste medlemmarna på börsen, alltså mäklarhusen, rapportera in hur mycket aktier som är utlånade. Detta redovisas varje vecka i en rapport som finns på den något snåriga länken nedan. I senaste rapporten kan vi exempelvis läsa att antalet utlånade aktier ökat relativt mycket i rapportaktuella Boliden sedan förra veckan, medan blankningarna i Ericsson tycks avta en smula.

En svaghet i statistiken är att man egentligen inte kan säga att dessa aktier är just blankade. De kan vara utlånade i annat ärende, till exempel i samband med nyemissioner eller företagsköp där de nya ägarna vill förfoga över sina nya aktier snabbare än VPC hinner registrera dem. I så fall kan en befintlig ägare låna ut aktier till dem. Det här spökar ibland särskilt i mindre börsbolag.

Sedan är det förstås en annan femma hur mycket man ska se till sådan här korttidsinformation i sitt aktiesparande. Ofta lönar det sig att se långsiktigt på sina aktieplaceringar och inte falla för frestelsen att försöka tajma sina köp och försäljningar alltför perfekt. 

Daniel Svensson

daniel.svensson@borsveckan.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -