Innanför kostymen klappar ett hjärta av härdat stål

Porträtt Placera Nu:s sommarserie fortsätter med ett porträtt av redaktionens fondanalytiker, Jesper Strandberg. Ingen kan som han avslöja en "aktiv" förvaltare som tar betalt för underprestation. Men det är knappast indexfonder han egentligen brinner för...

Är han macho eller mjukis? Svårt att säga, på redaktionen sällar sig Jesper Strandberg till dem som bär "bankuniform", det vill säga kostym och skjorta. Det yttre lämnar inga ledtrådar om hans verkliga jag. De privata telefonsamtalen är få och korta, inget att hämta där heller. Men Jesper Strandberg är nitisk i sitt sökande efter de bästa fonderna och de bästa förvaltarna. Avbrotten under arbetsdagen är få. Alltså måste han koppla av med något.

Den uppmärksamma kan efter några månaders kollegialt samarbete börja ana ett intresse: Måndagmornar brukar Jesper berätta hurusom han i helgen har snickrat på huset. Det är i alla fall så han la fram det från början. För sin inre bild såg man Jesper klättra på stege beväpnad med målarpensel och klädd i shorts, t-shirt och badskor med flärp mellan tårna. 

I takt med att man lär känna Jesper ändras den bilden. Med tiden har han avslöjat en böjelse för betydligt häftigare grejer än hammare och spik. Han är till exempel den som vet var man får tag i såväl markvibrator som grävskopa när man behöver en. Och det gör man ju lite till mans. Vad en markvibrator är? Jo, en stor, tung och troligen livsfarlig en maskin som plattar till marken under det att den för mycket oljud.

"Man känner sig totalmacho, jag önskar bara att de hyrde ut maskinen med hela kitet. Alltså brynja och gnuggistatuering att sätta på överarmen", säger Jesper. Att vända en målarkeps bak och fram klarar han tydligen själv.

Den mark han bereder med maskinen är med all sannolikhet den som hans hus står på. Något intresse för själva huset eller dess innehåll har han aldrig avslöjat. Säkert är det någon mindre machobetonad person som vattnar blommorna hemma hos Jesper.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -