Munters: På rätt väg

Aktieanalys Munters har börjat året bättre än man avslutade fjolåret. Ökad miljömedvetenhet och en strävan efter minskad energianvändning talar för bolagets produkter. Men aktien är inte billig.

Sollentunabolaget tillverkar produkter inom fuktreglering, vatten och brandskadesanering, avfuktning och liknande. Tekniken bygger på uppfinnaren Carl Munters forskning inom termodynamik och fokus ligger på miljövänliga och energibesparande produkter.

Under årets första kvartal drog den svaga dollarn ner försäljningen, som ökade med futtiga 1 procent. Rensar man för detta (samt förvärv och avyttringar) så såg det lite bättre ut. Intäkterna ökade då med 5 procent till 1404 Mkr. Rörelsemarginalen stärktes till 9,0 (8,5) procent. Den rullande årsomsättningen ligger på 5,7 miljarder kronor och dito rörelsemarginal på 9,4 procent, vilket innebär att Munters är ganska nära målet om 10 procents marginal. Den milda vintern påverkade negativt under kvartalet. Munters ser ju helst att det är riktigt kallt på vintern. Då spricker nämligen rör (vilket ger översvämningar) och dessutom kan man hyra ut luftvärmare.

Munters, som börsnoterades 1997 och har verksamhet i 30 länder samt knappt 3700 anställda, är indelat i tre affärsområden: MCS hanterar framförallt vatten, fukt och brandskador åt främst försäkringsbolag. Detta är koncernens största men minst lönsamma affärsben med 45 procent av intäkterna och en rörelsemarginal på 6 procent. Större naturkatastrofer är bra för MCS affärer. I stort väntas marknaden växa ungefär i takt med BNP. MCS har dragits med en del problem, framförallt i Tyskland, som man inte helt verkar ha fått ordning på ännu.

Dehumidification, avfuktningsverksamheten, står för 28 procent av försäljningen och ligger på en rörelsemarginal på runt 12 procent. Kunderna återfinns inom bland annat livsmedels- och läkemedelsindustrin men största kunden är detaljhandelsjätten Wal-Mart. Marknadsandelen beräknas ligga på 15 procent. I april köptes amerikanska Des Champs Technologies, som tillverkar energieffektiva system för klimatkontroll, för 260 Mkr. Des Champs beräknas i år omsätta runt 270 Mkr och har en lönsamhet i nivå med Munters. Förvärvet väntas påverka bidra till resultatet per aktie under innevarande år. 

Humicool baseras på en teknik som bygger på så kallad evaporativ kyla, huvudsakligen för att skapa rätt inomhusklimat. Kunderna återfinns inom bland annat djuruppfödning samt växtodling men också kolkraftverk använder Munters droppavskiljare vid rening av utsläpp. Humicool är ungefär lika stort som avfuktningsdivisionen men snäppet mer lönsamt, innebärande en marginal på 14 procent. Världsmarknadsandelen uppges ligga på drygt 15 procent.

Målet för koncernen som helhet är en försäljningstillväxt om 10 procent per år. Framförallt är det i Asien hoppas Munters kunna växa. Ökade miljökrav och energieffektivitet samt tuffare regler inom livsmedelshantering är trender som gynnar företaget. Förvärv är också en del av den övergripande strategin. Investmentbolagen Industrivärden samt Latour är största ägare med 14 procent av aktierna. Nuvarande vd, Lars Engström, tillträdde i september ifjol.

Börsvärdet är 7,6 miljarder kronor vid aktuell aktiekurs 101 kronor. Efter ett generöst inlösenprogram (samt förvärvet) ligger nettoskulden på 962 Mkr. P/e-talet ligger på 20, baserat på analytikernas snittprognos. Munters utvecklas helt klart åt rätt håll och en viktig styrka är att en stor del av affärerna inte är särskilt konjunkturkänsliga. Det räcker dock inte för att vi ska ändra vår neutrala inställning till aktien.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -