Vi tror på Clas

Aktieanalys Hemfixarkedjan Clas Ohlson har lämnat sin brutna helårsrapport. Rapporten kom in ganska exakt som vi hade väntat oss och vi håller fast vid vår köprekommendation

Clas Ohlson har inte riktigt motsvarat marknadens förväntningar under det senaste året. Nu syns dock en uppryckning. Även om rapporten för fjärde kvartalet (februari-april) säsongsmässigt är svagare. Försäljningen slutade på 871 (763) Mkr, en tillväxt på 14 procent, och rörelseresultatet blev 61,5 (45,1). Motsvarande siffror för helåret 2006/2007 var 4,1 (3,6) miljarder kronor, en ökning med 15 procent, samt ett rörelseresultat på 531 Mkr (484,5). Hemfixarbolaget växer alltså på bra men rörelsemarginalen på 12,9 (13,6) har försvagats något under året. På den punkten syntes dock en klar förbättring under sista kvartalet, vilket lovar gott inför framtiden.

Rörelsemarginalmålet ligger på 13-15 procent över en konjunkturcykel. För tillfället ligger man alltså något under detta. Men den svaga dollarn gynnar Clas Ohlson och en annan potentiell marginalhöjare ligger i att man lyckas öka andelen egna varumärken. I dagsläget utgör dessa varor 13 procent av försäljningen. Målet är att man ska nå 25 procent inom två år. Den viktigaste värdedrivaren för Clas Ohlson är dock att man fortsätter att växa i nuvarande takt, det vill säga med runt 15 procent per år. Vilket också är i linje med det långsiktiga målet. Hur ska man då nå denna tillväxt? Jo, genom att öppna nya butiker. Under de två kommande verksamhetsåren ska runt 20 affärer per år dras igång. Framförallt då på befintliga marknader; Sverige, Finland och Norge. Men inom två år ska också 2-4 butiker öppnas i Storbritannien. Utlandssatsningarna måste lyckas, och är givetvis inte riskfria, men hittills finns det ingen anledning att misstro Clas Ohlsons förmåga.

Vinsten per aktie landade på 5,88 (5,37) kronor för det gångna helåret. Vi tror att Clas Ohlson kan tjäna runt 7,30 kronor per aktie under innevarande räkenskapsår 2007/2008. P/e-talet (på denna prognos) blir då 20 vid aktuell kurs 147,5. Utdelningen föreslås till 4,5 (4,0) kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 3,1 procent. Med tanke på bolagets starka finansiella situation, innebärande en nettokassa på 350 Mkr, i kombination med starka kassaflöden, så borde det finnas utrymme att höja utdelningen ytterligare. Vi tycker att Clas Ohlson är attraktivt värderat. Särskilt när man beaktar att detaljhandelsföretaget är stabilt och välskött och kan stoltsera med en lång rad år av lönsam tillväxt. Vi höjde nyligen vår rekommendation till Köp och den åsikten kvarstår alltså.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clas Ohlson B Köp 147,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -