Välbemannat i Uniflex

Aktieanalys Den glödheta konjunkturen gynnar snabbväxande bemanningsbolaget Uniflex. Frågan är varför aktien inte handlas till mer än p/e 13.

Uniflex har blivit en riktig framgångssaga på börsen sedan avknoppningen från Poolia under slutet av 2004. Bemanningsbolaget har vuxit fort under god lönsamhet och de som under denna tid har hängt med som aktieägare har gjort en riktig kanonaffär.

Första kvartalet i år var egentligen inget undantag från tidigare prestationer. Uniflex växte med 61 procent på egen hand. Men samtidigt pressades lönsamheten av att man har öppnat 10 nya kontor under inledningen av året. Uniflex, som enbart är verksamt i Sverige, har nu 35 kontor och tre till ska öppnas under året. Att döma av reaktionen på kvartalsrapporten så tycker dock marknaden att tillväxten kostar för mycket.

Som långsiktig tillväxtdrivkraft gäller att marknadspenetrationen för den svenska bemanningsbranschen inte ligger på mer än strax under 1 procent. Det beror framförallt på att marknaden var reglerad så sent som till 1993. I EU-länder med en äldre bemanningsbransch ligger motsvarande tal kring 2-3 procent. Branschen karaktäriseras av låga inträdesbarriärer och är rätt fragmenterad. Konkurrenssituationen är med andra ord tuff.

Två tredjedelar av Uniflex försäljning kommer från kunder inom industri- och lager och resten av uthyrningen utgörs av kontorspersonal. Inom dessa områden har Uniflex en marknadsandel på 10 procent. Marknaden inom denna nisch växer just nu mycket fort. Men Stockholmsföretaget växer snabbare än snittet och ökade ifjol försäljningen med 50 procent. Rörelsemarginalen har legat kring 6 procent sedan 2004, alltså en bit över målet om 5 procents marginal.

Visst, Uniflex har naturligtvis rejäl vind i seglen i kraft av den starka konjunkturen. Den snabba tillväxten lär inte hålla i sig i all evighet, men det trevliga i detta fall är att aktien knappast åsätts en tillväxtvärdering. Håller den fina formen i sig så bör Uniflex i år kunna omsätta uppåt 800 Mkr. Sätter man en marginal på 5,5 procent på detta så landar vinsten efter skatt på 32 Mkr och vinst per aktie på 8,6 kronor. Rensat för årets utdelning om 10 kronor per aktie så finns 33 Mkr i kassan. P/e talet (rensat för kassan) blir 13. En positiv signal är att vd Jan Bengtsson köpte aktier för ett par miljoner för ett par veckor sedan och dubblade därmed sitt aktieinnehav. Poolias grundare Björn Öros är styrelseordförande och överlägset största ägare med 44 procent av aktierna. Vid aktuell kurs 122 kronor och på 3-6 månaders sikt så rekommenderar vi Köp i Uniflex. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 0,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -