Hakon Invests Ica-innehav räcker inte

Analys från börsveckan Det handelsinriktade investmentbolaget Hakon Invest har Ica som överlägset största innehav. Trots Ica:s framgångar ser Hakon inte så spännande ut i dagsläget.

Hakon består alltså av det 40-procentiga Ica-innehavet (resterande 60 procent ägs av Holländska Ahold) samt ett antal betydligt mindre handelsrelaterade portföljbolag. Det viktigaste innehavet Ica ska vara ¿evigt¿, Ica-innehavet går bra. Ica-butikerna fortsätter att ta marknadsandelar och har vuxit med runt 5 procent det senaste året. I år bör företaget kunna omsätta runt 80 miljarder kronor. Precis som under helåret i fjol lyfts årets första kvartal av ett antal fastighetsförsäljningar samt även en positiv skatteeffekt om 350 Mkr. Det långsiktiga målet för Ica är en rörelsemarginal om 3,5-4 procent. Förra året nådde man 3,4 procent.

Ett antal baltiska livsmedelsbutiker ingår också i Ica-koncernen. De resterande 50 procenten av Rimi Baltic köptes av finländska Kesko förra hösten. Den baltiska verksamheten växer fort, men går fortfarande back. Norska Hakon Gruppen köptes 1998 av norske miljardären Stein Erik Hagen och Ica Norge bildades. Denna del, som står för ungefär en fjärdedel av intäkterna, har dock hittills varit en riktig surdeg.

Hakon Invest består även av förlagsverksamhet i helägda Forma Publishing Group, heminredningskedjan Cervera, vitvaruåterförsäljaren Hemma samt hemelektronikkedjan Kjell & Company.  De tre sistnämnda köptes in under fjolåret och ägarandelen ligger kring 45-59 procent. Restaurang- och storköksleverantören Ica Meny har däremot sålts till Nordic Capital. Och i lågpriskedjan Netto minskade man ifjol ner innehavet från 50 till 5 procent. Hakon Invests vd Claes-Göran Sylvén anser att en nivå med 8-10 portföljbolag är lagom.

Utdelningen för i år blev 5,5 (4,5) kronor per aktie, en nivå som bör kunna bibehållas. Inte minst för att Hakon sitter på en kassa (rensad för utdelning) om 1,9 miljarder kronor. Börsvärdet ligger på 20,4 miljarder. Vi värderar Hakons Ica-aktier till runt 13 miljarder kronor. Underliggande övervärden i fastigheter samt värdet på övriga innehav förmår inte ändra på det faktum att Hakon handlas till en premie. En joker i leken är att det ryktas om att Ahold kanske kommer att sälja av sin ägarandel och att Ica eventuellt då hamnar i famnen på en större europeisk livsmedelsfirma. Den stora frågan är vad Hakons huvudägare, Ica-handlarnas förbund, vill göra med sin egen födkrok.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -