Expanda: Prisvärd design

Aktieanalys Expanda är ett konglomerat på fem ben med design som gemensam nämnare. Med ett p/e-tal på 12 är aktien för lågt värderad.  

Förra året vände det på allvar för småländska Expanda. Men inte enbart till följd av den starka konjunkturen. Produktion har flyttats utomlands och effektiviserats samtidigt som produktutveckling och marknadsföring har intensifierats. Koncernen består av fem affärsområden med en rullande årsförsäljning på 816,5 Mkr och en rörelsemarginal på 10,4 procent. Expanda vänder sig till privat- såväl som företagskunder och offentlig sektor. Bolaget har 370 anställda.

Först de tre viktigaste affärsdelarna. Bibliotek säljer biblioteksinredning, och är den minst konjunkturkänsliga delen. Efter förvärvet av tyska Schulz Speyer i januari förra året dominerar man den europeiska marknaden för biblioteksinredningar. 80 procent av försäljningen ligger utanför Sverige och Danmark. Affärsområdet nådde en rörelsemarginal på 10,6 procent under fjolåret. Lammhults (där också Expandas huvudkontor ligger) säljer designade kontorsmöbler till god lönsamhet. Scandinavian Eyewear designar glasögonbågar till mycket god lönsamhet, innebärande 26 procents rörelsemarginal förra året. Svängningar i modet, som man inte alltid hamnar rätt i, gör dock att Eyewears resultat kan variera en hel del. Abstracta säljer produkter för "visuell kommunikation, ljudavskärmning och rumsdelning". Det innebär bland annat OH-projektorer och kontorsskärmar. Abstracta räknas som koncernens mest cykliska verksamhet. Lönsamheten är något lägre än koncernsnittet. Slutligen har vi Voice som säljer heminredningsmöbler. Även här är lönsamheten något sämre än för Expanda som helhet.

Senaste kvartalet uppgick försäljningen till 203,6 (203) Mkr och rörelseresultatet till 19,4 (19,5). Stiltje i såväl resultat som omsättning alltså. Orderingången ökad dock med 13 procent. Expanda inte ger några exakta siffror för respektive affärsdel men här följer de viktigaste dragen. Lammhults försäljning var oförändrad och resultatet något lägre än ifjol. Orderingången är dock cirka 20 procent högre. Abstracta visade en ökning med 20 procent på såväl försäljning som resultat och orderingång. Bibliotek visade samma orderingång, men sämre resultat och sjunkande intäkter. Scandinavian Eyewear presterade en högre omsättning och orderingång men oförändrat resultat. Bäst gick det för Voice som nästan fördubblade resultat och orderingång. Expanda menar att man främst kan tacka den nya förvaringsserien Arctic, som har blivit en "mycket stor framgång", för detta. 

I bokslutet presenterades nya finansiella mål. Expanda ska ha en tillväxt samt en rörelsemarginal på minst 15 respektive 12 procent i genomsnitt för den kommande treårsperioden. Under helåret 2006 klarade man en marginal på 10,4 procent. En större del av tillväxten kommer bolaget att köpa sig till. Och det kommer då att handla om lönsamma bolag, antagligen i Norden. Men det blir inte nuvarande vd, Marcus Larsson, som håller i taktpinnen, han slutar nämligen den siste augusti. Någon ny vd har ännu inte rekryterats. Mätt mot den skuldsättningsgrad som bolaget tycker är rimlig att hålla är lånefinansierade förvärv på upp till 200 Mkr möjliga. Nettoskulden, rensad för utdelning om 3 kronor per aktie, ligger idag på 116 Mkr. Börsvärdet är 693 Mkr till aktuell kurs 82 kronor.

Expanda har lite trist historik och bör ha en viss konglomeratrabatt. Å andra sidan dämpar detta i viss mån konjunkturkänsligheten. Målen som ledningen har satt upp kanske är för optimistiska. Det sagt så ska bör företaget kunna hålla en marginal på åtminstone 10 procent över tid. Lönsamheten bör kunna stärkas genom att man fortsätter jobba med kostnadssänkande åtgärder. Därtill kommer alltså förvärvsledd tillväxt. Vi tror att Expanda kan tjäna åtminstone 7 kronor per aktie under 2007. Vilket då ger ett p/e-tal på 12. Vi tycker att Expanda har fått för mycket stryk och rekommenderar öka i aktien på 3-6 månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lammhults Design Group B Köp 82,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -