Bra bett i Nobel

Aktieanalys från börsveckan Nobel Biocare fortsätter sin imponerande framgångsresa. Aktien är visserligen högt värderad, men det finns gott om anledningar att tro att det är ett tillstånd som kommer att hålla i sig.

Fjolåret var ännu ett succéår för Schweiz-svenska dentalföretaget Nobel Biocare. Eller vad sägs om en försäljningökning på 24 procent, en bruttomarginal på 84 procent samt en rörelsemarginal på 34 procent? Imponerande. Företaget omsätter nu 5,8 miljarder kronor på rullande helårsbasis.

Under årets första kvartal fortsatte Nobel på det hela taget i samma goda stil.  Möjligen kan man klaga på en något svagare tillväxt i USA (10 procent). Den amerikanska marknaden står för en tredjedel av försäljningen och anses vara den viktigaste tillväxtmarknaden på medellång sikt. Här beräknas en tredjedel av befolkningen över 65 år lida av tandlöshet, och därmed vara i behov av implantat. På längre sikt kittlar givetvis potentialen på den enorma kinesiska marknaden. Förra året startade Nobel ett försäljningskontor, med 17 anställda, i Shanghai.

Flera starka bakomliggande trender talar för att företaget kommer att fortsätta visa en god tillväxt under många år framöver. Beaktat att 6-10 procent av världens befolkning helt eller delvis uppskattas sakna tänder så är marknadspenetrationen fortfarande låg. Vi lever längre och allt fler har råd att lägga mer pengar på sitt utseende. Alternativet, att använda löständer, är knappast tilltalande. Nobel säljer tandkronor, broar och implantat. Men det är de sistnämnda som är "den stora grejen". Nobel är klar marknadsledare på en marknad som i sin helhet beräknas växa med runt 18 procent årligen.

Det finns dock moln på himlen i form av kritiken från forskarhåll mot de snabbinsatta (behandlingstid under en timme) implantaten Nobel Direct samt Nobel Perfect. I december ifjol beslutade Läkemedelsverket att inte förbjuda dessa eftersom man inte ansåg sig ha tillräckligt med data för att kunna motivera ett förbud. Men bråket fortsätter. I början av året kom uppgifter om att de direktinsatta implantaten kan lossna så ofta som hos var tionde patient. En expertgrupp som anlitas av Läkemedelsverket meddelade för ett par veckor sedan att Nobel Direct "inte bör användas rutinmässigt". Läkemedelsverket självt har lovat att komma med ett uttalande inom ett par månader. Snabbimplantaten står visserligen för en liten del av försäljningen men har setts som ett framtidshopp. Och även om produkterna inte stoppas så kvarstår risken för stämningar och ett skadat varumärke.

Koncernen har 2 100 anställda och egna säljkontor i 34 länder med huvudkontor i Zürich samt Göteborg. Tillverkningen sker i Sverige samt i USA. Sverige-kopplingen beror på att det är Göteborgsläkaren Per-Ingvar Brånemarks forskning som ligger bakom tekniken.

Aktien har värderats upp det senaste året. Med andra ord gjorde vd Heliane Canepa helt rätt när hon utökade sitt redan stora aktieinnehav med ytterligare 50 Mkr förra året. Canepas Nobel-aktier är idag värda 720 Mkr. Återköp har gjort att Nobel nu självt äger nära 6 procent av aktierna. Därmed är Nobel nära på största ägare efter att tidigare storägaren BB Medtech under fjolåret sålde närmare hälften av sitt 10-procentiga innehav.   

Värderingen då? Effekterna av ytterligare marginalförstärkningar klingar av när företaget ligger på en såpass hög nivå. Det är med andra ord tillväxten som är avgörande som värdedrivare för Nobel. Eller snarare hur snabbt och hur länge företaget kan växa. Att tro på försäljningsökningar om 15-20 procent under överskådlig framtid är knappast överoptimistiskt. Baserat på analytikernas snittprognos handlas Nobel till ett p/e-tal på 34 för innevarande år samt 27 för 2008. Det är ingen låg värdering, men knappast orimligt dyrt beaktat Nobels många goda egenskaper. För innevarande år spår ledningen en tillväxt på 23-25 procent samt en rörelsemarginal på 34-35 procent. Det är lite "H&M-känsla" över Nobel. Alltså: Oftast för dyrt för att köpa, men nästan aldrig rätt att sälja.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -