Förvärv lyfter Prevas 

Aktieanalys Förvärvssugna Prevas ser ut som ett bra val bland börsens it-konsulter.  Vi håller fast vid att aktien är köpvärd.

Som jag skrivit tidigare om idag (se analys på Sigma) så har majoriteten av it-konsulterna en njugg värdering samtidigt som marknadsförutsättningarna ser fortsatt gynnsamma ut.

Västeråskonsulten Prevas är ett bolag i köpartagen. I början av året köptes två (vinstdrivande, bör tilläggas) bolag av Teleca. Därefter har ett danskt bolag med 35 anställda förvärvats. Till detta har Prevas köpt ett par mindre bolag. Och efter senaste kvartalsslutet har ytterligare två verksamheter köpts in. Koncernen har nu uppskattningsvis runt 420 anställda.

Första kvartalet omsatte Prevas 116,6 (67,1) Mkr, en ökning med 74 procent, varav 18 procent organiskt. Bolaget genererade en rörelsemarginal om 9,7 (8,0) procent. Den förbättringen är dock i princip enbart hänförlig till att det viktigaste affärsbenet, där man konsultar kring produktutveckling, har ökat sin andel av försäljningen. Affärsområdet står för 70 procent av intäkterna och praktiskt taget hela vinsten.

Inom bolagets andra ben "industrisystem", säljer Prevas tjänster och produkter inom spårbarhet, logistik och automation. Det är en affär som länge har gått knackigt. Förra året lyckades man i alla fall nå ett par procents marginal och den trenden har fortsatt i år. I slutet av fjolåret sjösattes en plan för ökad lönsamhet inom "industrisystem" och ledningen har lagt ett optimistiskt mål om att nå en rörelsemarginal på 17 procent om två år.

Förvärvsstrategin är givetvis inte riskfri. Det man köper är trots allt till större delen en flyktig tillgång, personal. Hittills ser det dock ut att ha flutit på bra. En liten varningsflagg också för att bolaget tar upp en del utvecklingskostnader (under första kvartalet på cirka en miljon kronor) i balansräkningen. Det är naturligtvis helt i sin ordning om dessa senare möts av motsvarande intäkter, men där ligger bevisbördan på Prevas.

Vad kommer då omsättning och resultat hamna på för helåret?  Vi tror att en försäljning runt 490 Mkr är en rimlig prognos. Och lönsamheten kontinuerligt stärkas, i takt med att gjorda förvärv får fullt genomslag. Nettoskulden (justerad för utdelning om 1 krona per aktie) ligger på 23 Mkr. Till detta bör också räknas ett antal tillkommande miljoner kronor genom senaste tidens förvärv. Utslaget på 9,6 miljoner aktier landar vinsten uppskattningsvis på runt 3 kronor per aktie. P/e-talet hamnar på 11. Vi upprepar vår rekommendation sedan tidigare. Alltså köp på 3-6 månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Prevas B Köp 33,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -