SAS: Svårt hamna rätt i flyget

Aktieanalys Den pågående strejken inom SAS är symtomatisk för en bransch med en hel del inneboende svagheter. SAS går dock rätt bra för tillfället och kanske kan nye vd:n permanentera det tillståndet.

I aktienördarnas favortifilm "Wall Street" försöker den unge adepten Bud Fox övertala den hänsynslöse finansmannen Gordon Gekko att köpa in sig i ett flygbolag. Gekko säger då något i stil med "flygbolag har sådana som jag bränt oss på förut, bränslet kan gå upp, facket är livsfarligt". Det slutar dock med att Gekko köper aktier. Utan att avslöja allt för mycket kan man säga att det är början på slutet för finansmannen. 

Förhoppningsvis går SAS nye vd Mats Jansson (sedan fem månader) inte ett lika dystert öde till mötes. Men han har fått en konfliktfylld start. Hittills i år har SAS drabbats av tre strejker. Vilket i och för sig inte är så ovanligt, under de senaste 10 åren har SAS varit inblandade i 100 strejker. Den här gången är det kabinpersonalen som strejkar och all inrikestrafik samt den mesta trafiken till Europa är idag inställd. Nuvarande strejk beräknas, enligt vd, kosta SAS 20 Mkr om dagen. Det är visserligen inga gigantiska siffror (ännu) för ett bolag som omsätter över 60 miljarder kronor om året. Men de långsiktiga effekterna är att SAS varumärke tar stryk. Ett par av bolagets storkunder, Electrolux och Ericsson, har hotat att byta flygbolag om man inte får bukt med problemen.  

Strejkerna måste vara riktigt störande för SAS-ledningen eftersom firman resultatmässigt är inne i en positiv period. Det säsongsmässigt svaga första kvartalet slutade på ¿469 Mkr (-1319) rensat för realisationsvinster och engångsposter. Försäljningen ökade med knappt 7 procent till 13,8 (13) miljarder kronor. Konjunkturen är stark och det betyder att företag och privatpersoner spenderar mer på resande. Rejäla kostnadsbesparingar bidrog också till resultatförbättringen. 

SAS har rätt tunna marginaler och förändringar i dessa på procentenhetsbasis får stor effekt på sista raden. De senaste två åren har rörelsemarginalen legat något över två procent, men över tid svänger det rejält. Man får gå tillbaka till millennieskiftet för att hitta ett riktigt bra år. På rullande 12-månadersbasis ligger marginalen nu på 3,3 procent. Det går alltså åt rätt håll. Mats Jansson var ju tidigare vd för livsmedelsföretaget Axfood och är van att jobba med kostnadssidan. 85 procent av ett kostnadsprogram om 2,5 miljarder har genomförts. Och det ska bli intressant att se vad Janssons nya plan ¿Strategi 2011¿ (som ännu inte har presenterats) kommer att innehålla för ytterligare åtgärder. 

Men SAS påverkas mycket av omvärldsfaktorer som man har inte har större någon kontroll över. Bränslekostnaderna är ett ständigt orosmoment. Den pågående miljödebatten är ingen vinnare för flyget som ju är en riktig miljöbov. Framöver lär nog resenärerna få bära mer av miljökostnaderna via högre biljettpriser. Till följd av de inneboende risker så ratas den här branschen helt av en del placerare, oavsett hur billiga aktierna ser ut. Det är inte ogrundat eftersom det har visat sig notorisk svårt att uthålligt skapa värden. I Sverige har ett antal lågprisinriktade flygbolag kommit och gått, nu senast FlyMe. Men omöjligt är det absolut inte. Lågprisföretaget RyanAir är förstås en lysande framgångssaga men även tyska giganten Lufthansa tjänar bra med pengar

SAS vinster är svåra att förutspå men snittprognosen ligger på en vinst om drygt 13 kronor per aktie (exklusive engångsposter och realisationsvinster). Det ger ett p/e-tal på 12. Därtill kommer en skuldbörda om 3,7 miljarder. Värderingen är inte jättehög och infriar ledningen sina mål så blir aktien en vinnare. Men vi vill se mer tecken på en uthålligt förbättrad lönsamhet innan vi ändrar vår neutrala inställning till aktien. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAS Neutral 153,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -