Låt det bli Din Bostad

Aktieanalys  Jodå, det finns prisvärda aktier kvar bland fastighetsföretagen. Ett bostadsbolag som handlas till p/e-10 är attraktivt nog för att vi ska sätta köp

Fastighetsbolagen har ju åtnjutit en osedvanligt lång period av god avkastning samtidigt som den tidigare sedvanliga substansrabatten i de flesta fall bytts till en premievärdering. Många har länge ställt sig frågan om det nu är slut på det roliga? Men det är inte rätt angreppssätt. Det är visserligen svårt att se att kommande femårsperiod blir lika bra som den gångna men för den som letar går det alltid att hitta köpvärda aktier. En sådan är Din Bostad som i höstas tog över forskningsföretaget Tripeps börsplats och som från och med idag handlas på Stockholmsbörsens småbolagslista.

Som namnet skvallrar om så sysslar alltså Din Bostad med bostadsförvaltning. De 285 fastigheterna ligger i södra och mellersta Sverige, innebärande allt från Karlstad till Stockholm. Din Bostad har lokalkontor på 11 orter. Därtill sysslar företaget också med utveckling av nya bostäder och innehar 10 tomträtter för ändamålet. Uthyrningsgraden ligger på 93 procent men den siffran skiljer sig en hel del åt beroende på vilken ort det handlar om. Karlstad har exempelvis 100 procent uthyrt, att jämföra med Gävles 80 procent. Den unge fastighetsmagnaten Erik Selin äger 40 procent av aktierna i Din Bostad. Selin är också huvudägare, samt vd, i ett annat fastighetsbolag på börsen, Balder.

Fastighetsbolagen har, genom uppköp av tidigare förlustbolag, blivit något av ett skattefrälse. Hur mycket av de 1,7 miljarderna i förlustavdrag som Din Bostad till slut kommer att kunna nyttja är svårt att avgöra, men antagligen slipper man skatt under många år framöver. För tillfället har man tagit upp knappt 100 Mkr av denna tillgång i balansräkningen. Riksbankens agerande, vilket i sin tur styrs av inflationen, är den enskilt viktigaste faktorn som styr Din Bostads intjäning. Med nuvarande lånestruktur så tappar bolaget 27 Mkr av resultatet vid en räntehöjning på 1-procentenhet. Vid senaste rapporttillfället uppgick företagets genomsnittsränta till 3,85 procent. Hälften av lånen på knappt 3,8 miljarder kronor är säkrade om räntan går upp mellan 4 och 5 procent, eller däröver.

Givet ett direktavkastningskrav på cirka 6 procent så handlas aktien med en mindre rabatt.. Soliditeten ligger på 22,6 procent, vilket inte är så högt men över målet på 20 procent. Bostadsinriktningen (även om den inte är storstadsinriktad) drar dock ner risken en del. Enligt våra beräkningar, beaktat aktuell ränta med mera, så ligger p/e-talet på cirka 10. Det är billigt nog. Vi rekommenderar köp i aktien på 3-6 månaders sikt.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -