JLT kommer tillbaka

Aktieanalys från börsveckan Småländska JLT, som tillverkar fordonsmonterade mobildatorer, är en gammal favorit som har värderats ner i takt med lugnare tillväxt. Kanske för mycket. Oddsen är goda att bolaget hittar tillbaka till gammal fin form.

Det första kvartalet lyckades JLT inte bryta den trista trenden. Tvärtom, resultatet var visserligen oförändrat men försäljningen ökade med magra 4 procent. Den till synes mörka bilden är dock inte helt rättvisande. De vanliga löpande affärerna ökade med 20 procent förra året. Problemet är att man inte har lyckats bärga några så kallade¿big-deals¿ på ett bra tag, det vill säga större affärer av engångskaraktär. Här har man tidigare fått prestigefyllda uppdrag av bland annat amerikanska logistikbjässen FedEx. Det gjorde att omsättningen sjönk tillbaka till 116 (138) Mkr under fjolåret.

JLT utvecklar fordonsmonterade och handhållna mobildatorer som ska hålla i miljöer där vanliga datorer inte fungerar. PC-datorerna ska tåla ¿stryk¿ i form av fukt, damm, smuts och liknande. Affärsmodellen är upplagd så att tillverkning och marknadsföring sköts av så kallade partners. Det gör att man lätt kan anpassa sig efter förändringar i efterfrågan, och på huvudkontoret i Växjö sitter bara 16 anställda. Slutkunder är exempelvis Polis och Brandkår, transportbolag och företag som sysslar med gruvdrift. Högre säkerhetskrav samt att att det lätt ska kunna gå att spåra både fordon och personer driver marknadstillväxten. Det mesta av tillverkningen sköter svenska Leab. Det finns dock inga planer på att flytta produktion till billigare länder. Arbetskraftskostnaderna är nämligen relativt små i förhållande till de totala produktionskostnaderna. USA är största marknaden (dollarintäkterna valutasäkras delvis) men ledningen ser en bra tillväxtpotential på den mer omogna europeiska marknaden. Lejonparten av intäkterna står de fordonsmonterade datorerna för och JLT skattar sin marknadsandel av världsmarknaden till 5 procent på dessa. Vd Jan Olofsson grundade bolaget 1994 och noterade det på First North under 2002. Olofsson är också störste ägare med en tredjedel av aktierna. Han har till och med skrivit en bok, med titeln ¿På Tväre¿, om JLT:s historia (boken kan beställas på www.jltmobile.se). I ägarlistan hittar man också Jämtlandsmiljardären Bob Persson genom Persson Invest.

JLT har många av de egenskaper vi gillar att se hos ett bolag. En fin historik innehållande snabb tillväxt kombinerat med god lönsamhet, samt en stark huvudägare vid rodret. JLT har ett börsvärde på 150 Mkr samt därtill en nettokassa på 15 Mkr. Rörelsemarginalen ligger kring målet om 10 procent och företagets kapitalsnåla affärsmodell genererar fina kassaflöden. Ledningen har guidat om ett starkare andra halvår i år och därtill finns potential till nya ¿big deals¿. Kassan borträknad handlas aktien till p/e 17. Med lite bättre fart på försäljningen sjunker dock värderingen snabbt. Riskfritt är det naturligtvis inte att investera i ett såpass litet företag med ett stort beroende av ett fåtal personer. Framförallt gäller det att JLT hittar tillbaka till tillväxtspåret, men beaktat bolagets historik bör man i det avseendet hellre fria än fälla.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -