Ökad handel lyfter Maersk

Aktieanalys från börsveckan  I år ser det lite bättre ut för danska A.P. Möller-Maersk. Vi har förespråkat aktien förut och det finns ingen anledning att ändra på det rådet.

Drygt 100-åriga A P Möller-Maersk är danskt näringslivs kronjuvel. Företaget är konservativt så det förslår, men är samtidigt skickligt styrt och aktieägarna har genom åren blivit rikligt belönade. Inte minst kan de tacka en stark huvudägare i grundarfamiljen Mc-Kinney Möller för det. Superkonglomeratet kan karaktäriseras som en blandning mellan General Electric och Wallenbergsfären med ägarintressen i allt från olja till livsmedel.

Intäkterna har mer än fördubblats sedan 2002 till 326,4 miljarder kronor under fjolåret. Förra året föll resultatet till 20 (24,9) miljarder kronor. En stor del av intäkterna är i dollar men koncernen valutasäkrar en del av detta via lån i dollar. De flesta affärsdelarna hade visserligen en bra utveckling. Inte minst bidrog höga olje- och gaspriser till det, även om beskattningen på dessa förtjänster är mycket hög. Förutom råvaror så ingår bland annat hamnterminaler, skeppsvarv, en livsmedelskedja samt en femtedel av Danske Bank i industrikonglomeratet. Bolagets viktigaste affär, med över hälften av intäkterna, är dock containerfrakt inom där man är störst i världen. Denna del gick back förra året. Som förklaringar gäller lägre fraktrater, högre bränslekostnader samt minskade leveranser. Ledningens fokus ligger nu på att åter bli lönsamt inom frakten. Och man verkar få draghjälp av att fraktraterna åter har börjat stiga. Priserna är dock mycket svängiga och kapacitetsuppbyggnaden hinner med jämna mellanrum i kapp efterfrågan. Positiva signaler från asiatiska konkurrenter talar dock för att innevarande år blir betydligt bättre, inte minst tack vare ökad efterfrågan från kinesiska kunder. Det viktiga är emellertid utsikterna på längre sikt. Som bakomliggande drivkrafter gäller att det i den allt mer öppna globala ekonomin skeppas större kvantiteter av råvaror, bilar, elektronik, kläder, med mera, än någonsin tidigare. Den utvecklingen drar A P Möller-Maersk stor nytta av.

Ledningens prognos för årets försäljning ligger på 345 miljarder kronor med ett resultat på 19,9 miljarder. Som vanligt ska detta betraktas som en rätt försiktig guidning.  Analytikernas snittprognos ligger på 358 miljarder i omsättning samt ett resultat på 21,7 miljarder. Det ger ett p/e-tal på 14 till kursen 60 700 (ja, tyvärr är aktien så dyr). Koncernen har tillgång till billig finansiering och skulderna kan täckas med ett par års rörelseresultat. Även om en styckning knappast är trolig, så finns det sannolikt betydande övervärden om man ser på varje del för sig. Vi skrev om A P Möller-Maersk senast i januari (BV 07-01). Sedan dess har aktien stigit med 17 procent. Det är berättigat eftersom utsikterna är lite bättre för bolaget. Detta är heller ingen aktie man bör göra sig av med i brådrasket. A P Möller-Maersk framstår som fortsatt köpvärd och hugade bör hålla sig till den billigare A-aktien.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -