SÅ JOBBAR EN AKTIEANALYTIKER, DEL 3 Dag Rolanders tålamod är begränsat

Aktier Här fortsätter Placera Nu serie om hur några av de egna analytikerna arbetar när de analyserar och värderar en aktie. Dessutom ger analytikerna sina bästa aktietips, samt råd om när det är rätt att sälja.

Sist ut bland Placera Nu:s egna aktieanalytiker är Dag Rolander. Han är en av Sveriges mest erfarna aktieskribenter. Han är också en av dem som var med från start när Avanza bildades.

* Hur hittar du bra investeringsidéer?

Jag tittar på nyhetsflöde och kursrörelser, för att se om det är något som väcker intresse. Om jag redan har en uppfattning om vad ett bolag är värt, mot bakgrund av tidigare analys, och sedan upptäcker en kraftig avvikelse, så är det värt att ta en närmare titt på. Sen får jag idéer genom diskussioner med kollegor. Att titta på så många bolag som möjligt är ett bra sätt att få idéer. Ibland är det tungrott, men tillslut dyker det alltid upp något.

* Hur går du sen tillväga?

Det första jag gör är att titta på de senaste nyheterna från företaget i fråga. Sen kollar jag hur aktien har utvecklats den senaste tiden. Och därefter ger jag mig på att värdera aktien.

* Vilka värderingsparametrar fokuserar du på vid analysen?

Jag brukar börja med att prognostisera vinst per aktie för innevarande, och i vissa fall, nästkommande år. EV/EBIT (se tidigare intervjuer) är ett nyckeltal som jag gillar. Med ledning av nyckeltalen bedömer jag om bolaget är över- eller undervärderat. Vad som är ett högt respektive lågt nyckeltal beror på det enskilda fallet och hur liknande bolag värderas. Jag tittar också på företagets kapitalstruktur för att se vilka möjligheter det finns till extrautdelningar och ibland det omvända, om det finns risk för att bolaget måste ta in mer pengar.

* När tycker du att man ska sälja?

Om jag inte kan räkna hem en aktie, och om jag inte tror att någon annan aktör heller kan räkna hem den, så tycker jag att man ska sälja. Denna slutsats är dock generell och tar inte hänsyn till den specifika situation som en placerare befinner sig i. Som ett mer allmänt råd så anser jag att man ska sälja först när en aktie är mycket dyr. Detta gäller dock endast för en aktie som har stigit. Om aktien har fallit så tycker jag att man ska ha ett begränsat tålamod. Framförallt om det är en specifik bolagshändelse som har utlöst kursfallet, eftersom man ska ha respekt för att man kan ha gjort fel analys.

* Din bästa idé för tillfället och varför?

Jag har svårt att hitta intressanta idéer i dagens marknadsklimat. Men jag tycker fortfarande att investmentbolag med en substansrabatt på runt 20 procent är en långsiktigt bra idé.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -