På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så mycket kostar barnflickan

Skatter  Det är inte bara ministrar som behöver barnflickor. Men man måste inte anlita svart arbetskraft för att få avlastning med barnen. Om du följer skattereglerna får du mer barnpassning för pengarna än du tror.  

Den svenska skattelagstiftningen är hård, men inte helt orimlig. Att bli arbetsgivare är visserligen besvärligt, men barnfamiljer har ganska stora möjligheter att med ett minimum av skatt köpa sig barnvaktshjälp som omfattar hämtning på dagis och igångsättning av middagen ett par timmar om dagen, flera dagar i veckan. Förutsättningen är att du hittar en eller flera pålitliga unga personer i din närhet,  exempelvis grannens tonåringar.

Så här ligger det till:

Vi utgår från att tonåringen inte har några andra inkomster under året. Hon (eller han) har då ett grundavdrag på 16 800 kronor om året. Upp till det beloppet behöver hon inte betala någon skatt alls, och heller ingen pensionsavgift. Däremot ska uppdragsgivaren enligt reglerna lämna kontrolluppgift och betala sociala avgifter på 32,28 procent. I år får du en generell rabatt på 5 procent av det, alltså 27,28 procent. Enligt regeringens budgetproposition, som las fram i går, kommer den rabatten att halveras till 2,5 procent nästa år och helt försvinna från 2008. Den dag barnflickan kommer upp i 16 800 kronor måste hon börja betala skatt.

Det innebär i praktiken att om du betalar barnflickan 60 kronor i timmen, kan du utnyttja hennes barnvaktstjänster under två timmar tre gånger i veckan under elva månader. Då kommer ni upp i 15 840 kronor på ett år. Enda haken är att du måste ut med ytterligare 5 113 kr i arbetsgivaravgifter, vilket gör en total årskostnad för dig på nästan 21 000 kronor. Men därmed har ni löst de kritiska timmarna mellan klockan 16 och 18 på eftermiddagen, åtminstone de flesta av dem.

Om du behöver mer barnvaktstjänster och barnflickan får högre inkomster gäller följande:

* Upp till 9 999 kronor behöver du inte innehålla och betala barnflickans A-skatt, det ska hon göra själv, men du måste betala in arbetsgivaravgiften och lämna kontrolluppgift.

* Från 10 000 kronor är du skyldig att betala arbetsgivaravgift på 32,28 procent av beloppet samt betala in barnflickans A-skatt varje månad enligt skattetabellen. Du måste lämna kontrolluppgift.

Ett mer permanent sätt att lösa sina barnvaktsproblem är att anlita en au pair-flicka. Men det är betydligt dyrare, eftersom det är omgärdat av fler skatteregler än de flesta tror.

Förr kunde au pair-flickor fritt arbeta i ett annat land utan att det var förenat med skatt eller arbetsgivaravgifter. Enda kravet var att hon (eller han) skulle studera språk.

Nu är kravet på språkstudier det enda som är kvar, och studierna ska bekostas av värdfamiljen. I övrigt ska familjen betala lön, arbetsgivaravgift, se till au pairflickans skatt betalas in varje månad, samt stå för kost och logi, vilket i sin tur genererar arbetsgivaravgifter. Au pair-flickan ska å sin sida förutom A-skatten även betala förmånsskatt på kost och logi. Lönen ska vara minst 3 500 kronor i månaden. Andra krav är att flickan (eller pojken) ska vara mellan 18 och 30 år, samt inte arbeta mer än 25 timmar i veckan.

Totalt kostar au pairflickan alltså 3 500 kr + 2 152 kr + 572 kr (arbetsgivaravgift på lön samt på förmåner inklusive avdraget på 5 procent,) = 6 224 kr i månaden. Plus kost, logi, eventuella kostnader för svenskkurs och litteratur, samt resor och aktiviteter tillsammans med familjen.

Au pair-flickan ska deklarera som vanligt och betala kommunalskatt. Kosten förmånsbeskattas enligt en schablon på 50 kr om dagen om hon äter alla mål hemma. Får hon bara ett mål mat hemma om dagen, behöver hon inte betala förmånsskatt. Bostaden förmånsbeskattas enligt en schablon på 600 kronor i månaden eller 20 kronor om dagen.

Dessa regler gäller för au pairflickor som stannar i Sverige mer än ett halvår. För den som stannar kortare tid gäller samma regler för arbetsgivaravgifter. Skillnaden är att en person som vistas kortare tid än sex månader i Sverige beskattas med 25 procent.

* Uppgifterna i artikeln är framtagna med hjälp av Skatteverket.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -