Arise
Analys Arise Q1: Marknaden indikerar högre realiseringspotential (ABG Sundal Collier)

2018-05-18 10:55


• Högre elpris och svaga vindar
• Projektering driver resultattillväxt
• Marknaden indikerar hög realiseringspotential

Högre elpris och svaga vindar
Nettoomsättningen uppgick till 55 MSEK (44) motsvarande en tillväxt om 25% och var i linje med väntade 53,6 MSEK. Segmentet egen vindkraft omsatte 40 MSEK (33) mot väntade 37 MSEK. Genomsnittlig intäkt för egen vindkraft uppgick till 522 (339) SEK/MWh, vilket översteg marknadspriset (~422 SEK/MWh) hänförlig stor andel prissäkringar av elcertifikat på höga nivåer. Mot bakgrund av senaste tidens högre el- och certifikatpris (och möjligtvis som en del i refinansieringsavtalet) har Arise säkrat ~50-60% de närmsta åren. I våra 2019E estimat var 3% av elpriset säkrat respektive 35% för elcertifikat. Detta har justerats och medför säkrare intäktsströmmar även om den omedelbara hävstången vid högre elpris minskar. Vi finner det sunt då exponeringen mot elpris är både direkt (intäktsgenerering från egen vindkraft) men även indirekt avseende investeringsviljan för projektverksamheten. I övrigt var vindläget ofördelaktigt vilket har hämmat produktionen. Produktionen understeg budget med 30% som är betydligt lägre än historiska nivåer. Att el- och certifikatpriset har varit högt i slutet av perioden då Arise produktion var som lägst visar på högre potential vid normala förhållanden.

Projektering driver resultattillväxt
EBITDA uppgick till 30 MSEK (21) innebärande en marginal om 54,5% (47,7). Resultattillväxten drevs av egen vindkraft samt Utveckling & Förvaltning som rapporterade ett nära dubblerat resultat om 9 MSEK (5). Vi räknade med grupp-EBITDA om 26,2 MSEK respektive 9,4 MSEK för U&F. U&F visade ett odramatiskt kvartal med resultatavräkning av Svartnäs och Solberg (färdigställd men slutavräknas i Q2). Vi estimerar att Svartnäs är resultatdrivare med 7-8 MSEK i EBITDA per kvartal under 2018 vid normal byggtakt. Då räknar vi ändå med en relativt stor resultatandel vid planerat färdigställande Q1 2019. Fokus i närtid (2018
...


  • Läs mer på Introduce

  • Läsaren av innehållet kan anta att Remium har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

info@introduce.se (Introduce.se)
Remium Nordic Holding AB - Introduce.se

Arise - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -