Sandvik: Risk för tomgångskörning

Rapportkommentar Verkstadsjätten Sandvik har tuffat på ganska bra i första kvartalet men lite svagare volymer och en vikande marginal är inget som ger applåder på börsen. Rapporten var visserligen inget skrämskott, men vi befarar ändå att aktien kommer att gå på tomgång en period.

Sandvik har ofta varit först ut bland de stora svenska industrijättarna i rapportperioden de senaste åren men det här kvartalet har både Volvo och ABB hunnit före. I båda fallen överträffade resultaten förhandstipsen och inte minst Björn Rosengren på ABB, som kom från vd-posten på just Sandvik, la an en positiv ton kring helåret 2024.

Med Sandvikögon var det mest intressanta att ABB pekade på att den kortcykliska verksamheten hade piggnat till och att tongångarna i Kina var ljusare än tidigare.

Det är delvis något som även Sandvikchefen Stefan Widing känner igen. I sitt vd-ord och på måndagens rapportkonferens lyfter även han fram positiva tecken i Kina och en stigande verktygsförsäljning i landet.

Widing pekar också på andra generella ljuspunkter som att inköpschefsindexen förbättras, höga metallpriser och fortsatt bra prisutveckling i den egna verksamheten.

Stefan Widing, vd för Sandvik

Vad gäller de kortcykliska affärerna, produkter som reagerar snabbast på förändringar i ekonomin, så är det i affärsområdet Manufacturing and Machining Solutions de främst finns hos Sandvik. Här är den stora bilden mer blandad, med en orderingång som backar organiskt med 3 procent och motsvarande siffra för intäkterna är minus 4 procent.

Påskens placering och färre arbetsdagar förklarar ungefär hälften av nedgången och att tillverkningsindustrin, med fordonsindustrin i spetsen, har varit svag i Europa är välkänt så att det den här delen av Sandvikmaskinen har taktat ned lite i första kvartalet var ingen skräll.

Däremot var den organiska ordernedgången på 7 procent i det största gruvområdet, Mining and Rock Solutions, lite större än vad analytikerna hade räknat med och även intäktsfallet på totalt 7 procent i området var en negativ överraskning.

Främst är det dock en genomgående lägre rörelsemarginal än väntat i alla affärsområdena som definierar kvartalsrapporten. En förklaring är lite högre engångskostnader än vad Sandvik flaggat för men det handlar också om att lägre volymer ger en undertäckning av kostnader.

Att Stefan Widing beskriver det som temporärt lägre volymer och lyfter fram kalendern och tajmingeffekter på gruvsidan som andra förklaringar till att den justerade rörelsemarginalen för koncernen går ned från 19,8 till 18,2 procent kan å ena sidan ses som uppmuntrande, å andra sidan som att bevisbördan ökar de närmast kommande kvartalen.

Marginalen ligger nu en bit under bolagets målintervall på 20-22 procent över en cykel och ska man komma tillbaka dit, vilket analytikerna i princip räknar med då snittprognosen för 2024 är 19,9 procent, så vill det till att svackan i första kvartalet är temporär.

  2022A 2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, Mkr 112332 126503 125589 130660 135944
Just. ebita, Mkr 22486 25240 25032 26674 28035
Rörelsemarginal  20,0% 20,0% 19,9% 20,4% 20,6%
Vinst/aktie, sek 10,2 12,2 11,5 14,2 15,2
Utdelning/aktie, sek 5,0 5,5 5,8 6,5 6,9
Källa: Infront          

 

Även om Sandvik hämtar igen vinstavvikelsen från förhandstipsen i första kvartalet och infriar aktiemarknadens syn på helåret 2024 så innebär det att man på nedersta raden kommer att minska vinsten, tyngd av engångsposter för årets sparprogram. Lite bättre tillväxt och marginal ska sedan ge en rejäl tillbakastuds i vinsten per aktie 2025.

På prognoserna som låg inför rapporten ställt mot aktiekursen, efter den 3-procentiga nedgången under måndagseftermiddagen, ligger p/e-talet nu på 16 för nästa år och faller till 15 under 2026.

Senast vi analyserade Sandvik, efter Q3-rapporten i höstas, landade vi i en neutral syn på aktien och det var med facit i hand lite för försiktigt då aktien precis som övriga börsen har värderats upp en del under vinterhalvåret.

Visserligen skräms vi inte särskilt mycket av de svagare fläckarna i dagens rapport, men vi ser heller inte några kanonodds för att aktiemarknaden ska bestämma sig för att lyfta kursen ytterligare just nu. Snarare ser vi en överhängande risk för en avvaktande hållning tills Sandvik får chansen att bevisa att lönsamhetssvackan i första kvartalet verkligen var temporär, att leveranserna på gruvsidan hämtar sig och att verktygsaffären börjar växa igen.

En chans som kommer först i halvårsrapporten. Vi ställer oss fortsatt avvaktande i väntat på det.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sandvik Neutral 229,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -