Riskerna med att investera i Indien

Förvaltarintervju Indiska marknaden har gått starkt senaste åren. Vad finns det för risker med att investera i Indien idag, vad talar för fortsatt tillväxt och vilka sektorer ser mest intressanta ut? Det svarar Fidelitys indienförvaltare Amit Goel på.

”Det finns många mycket starka fundamentala skäl varför den indiska ekonomin kommer att gå starkt under de kommande åren. BNP per capita ligger på 2700 dollar. Indien är nu på samma nivå som Kina för 20 år sedan. Landet har 1,4 miljarder människor och medelåldern är 28 år. Det är alltså ett mycket ungt land. Landet växer med 15 miljoner människor varje år. Indien har potential att växa BNP med 6–7 procent per år under många år framöver”, säger Amit Goel.


Amit Goel.
 

Det som framför allt drivit uppgången på indiska börsen är industri-, energi- och kraftbolagen som gått väldigt starkt.

De står för hela uppgången senaste året. Om man tror på Indien mer långsiktigt så ser det mer attraktivt ut just nu att satsa på verksamheter som talar för en starkare indisk konsument på längre sikt. I min fond gillar jag detta tema. Det handlar också om bolag som just nu inte är särskilt omtyckta.”

Tanken bakom är att Indien har runt 300 miljoner hushåll. Av dessa har 200 miljoner hushåll mindre än 5000 dollar per år att röra sig med.

Det gör att de inte har råd att konsumera det de vill. De köper till exempel inte bilar. Bara 10–15 miljoner hushåll är rika och kan konsumera precis vad de vill idag. Om man tror att den indiska ekonomin kommer att växa med mellan 6–7 procent per år under de kommande åren och gå från en BNP per capita på 2700 dollar till 6000 dollar på tio år så kommer betydligt fler hushåll ha råd med betydligt dyrare produkter och tjänster. Då kommer runt 500 miljoner människor att hamna i kategorin medelklass.”

Idag äger bara 5 procent av människorna i Indien en bil. Bara 5 procent äger en luftkonditionering. Bara 3 procent av alla Indien har kreditkort. Dessa siffror kommer att stiga dramatiskt kommande år.”

Fonden Fidelity India Focus består till 30 procent av indiska banker.

Vi äger de tre största bankerna i landet som heter HDFC, AXIS och ICICI.  Jag personligen anser att detta är några av de bästa finansinstituten i världen. Dessa banker kommer att växa med runt 15 procent per år under de kommande åren.”

20 procent av fonden finns i kategorin sällanköpsvaror.

Vi äger mycket inom bilindustrin. Vi ger Indiens största bildistributör. I dag säljs det runt 4 miljoner bilar per år. Det kommer att stiga till 15–20 miljoner per år inom tio år.”

Vi äger också KPR som syr kläder åt till exempel H&M och andra stora klädbolag runt om i världen. De säljer runt 200 miljoner plagg per år. De har runt 25 miljoner kvinnor anställda i Indien. KPR erbjuder dessa kvinnor både utbildning och arbete. Det är en fantastisk hållbar affärsidé.”

I takt med tillväxten börjar Indien också se välfärdssjukdomar.

Vi ser en ökning av välfärdssjukdomar i Indien som övervikt och cancer. Vi har investerat i Indiens största sjukhusägare Apollo Hospitals.”

Indien befinner sig i en gynnsam punkt både politiskt och geografiskt i världen. Indien är mitt emellan Kina och USA. Alla är mer eller mindre beroende av Kina och många vill minska sitt beroende av Kina genom att gradvis flytta produktion till Sydostasien och Mexiko. Trots det finns risker.

En stor risk som Goel poängterar är energipriserna.

Den starka tillväxten kräver mycket energi. Man måste bygga mycket och Indien har inte egna olje- och gastillgångar. Indien har egen kolproduktion. Stigande energipriser är en risk för tillväxten i ekonomin. Ett oljepris långt över 100 dollar per fat skulle slå hårt. När det gäller gas ser det ljust ut under de kommande åren. Det kommer mycket ny kapacitet från Mellanöstern. Indien köper idag runt 2,5 miljoner fat olja från Ryssland per dag. Det är ungefär hälften av importen.”

Andra risker är politiska.

Indien har en hindunationalistisk regering som leda av Narendra Modi och partiet BJP. Det finns en risk att BJP får för mycket makt. Indien behöver förbli en demokrati.”

En annan risk är relationen med Kina.

Relationen mellan Kina och Indien är mycket dålig idag. Idag kan en kinesisk medborgare till exempel inte få visum för att besöka Indien. Det kan nästan inte bli sämre. Indien har också infört importrestriktioner på vissa färdigmonterade produkter från Kina. Det handlar bland annat om mobiler, kylskåp, luftkonditioneringar och solpaneler. Delar av dessa kan importeras och sedan monteras i Indien men de får inte importeras färdiga.”

Samtidigt finns stora likheter i mentalitet mellan Kina och Indien.  

Indien är ett land med både högutbildade och smarta personer och de är villiga att arbeta hårt. Jag känner bara till två stora länder på jorden med denna kombination och det är Indien och Kina”, säger Amit Goel.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -