"Fingerprint är ett exceptionellt bolag"

Börs Att ett mindre bolag så fullständigt dominerar omsättningen på börsen är historiskt unikt. "Fingerprint Cards är ett exceptionellt bolag", säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Liksom de flesta dagar under sommaren och hösten är Fingerprint Cards den i särklass mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen under onsdagen.

På tisdagskvällen presenterade Google två nya Nexus-telefoner, tillverkade av LG och Huawei, som båda innehåller den svenska touchsensorn FPC1025. Nyheten fick Fingerprint-aktien att göra ett nytt ryck uppåt och all time high på 314,5 kronor nåddes strax efter lunch. Omkring en tiondel av all handel på Stockholmsbörsen under dagen var i FPC.

"Det här är väldigt unikt. Bolaget är inte ens med i large cap-segmentet men dominerar omsättningen på börsen dag för dag. Jag tror inte att vi kan hitta något liknande bolag om vi går tillbaka i tiden. Det är exceptionellt – och det är ett exceptionellt bolag", säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank, i en intervju med ETP Direkt.

Aktien har alltid varit starkt dominerad av privathandel, vilket är vanligt för mindre bolag som befinner sig längre ner i listorna. Fingerprint är dessutom ett bolag som har många och lojala "fans" och följare. Men de senaste månaderna har även allt fler institutioner kommit in och börjat handla i aktien.

"De svenska bankerna är mer aktiva nu, och även utländska aktörer ökar och handlar mer. Det är naturligt att när Fingerprint går såhär starkt så blir bolaget stort. Det blippar upp på radarn lite här och var i världen och det blir intressant att investera i det", säger Joakim Bornold.

Den massiva omsättningen gör att bolaget nu rusar mot Stockholmsbörsens OMXS30-index där de 30 mest omsatta aktierna samlas. För att kvala in krävs att en ny aktie har varit bland de 15 mest omsatta under en sexmånadersperiod, i detta fall från juni till och med november.

"Nu har det gått fyra månader av den här mätperioden och det ser onekligen ut som att aktien kommer att komma in i indexet. Jag har svårt att tro att den inte gör det".

Ett sådant besked från Nasdaq OMX skulle garanterat leda till ökat köptryck i aktien under perioden fram till att den börjar ingå i indexet, vilket i så fall skulle vara från årsskiftet.

"Allt annat lika, vilket man kanske inte kan säga om just Fingerprint, så ska vägen in i ett index skapa ett köptryck. Och den dag då det sker kommer det att vara en väldigt stor omsättning i aktien. Det kommer att bli lite trångt i dörren när många ska köpa in sig samtidigt".

Typiskt för handeln med Fingerprint hittills har varit avsaknaden av algoritmisk handel, eller "robothandel", som i övrigt är väldigt utbrett på så gott som alla börser.

"En anledning till det är att den inte riktigt kommit upp på radarn. Det är ett small cap- eller mid cap-bolag som har vuxit till sig, och det ingår inte i något index som gör att det plockas upp, så de utländska högfrekvenshandlarna har inte snappat upp bolaget riktigt", säger Joakim Bornold till ETP Direkt.

"Däremot är det mycket trading, vilket man förstår på omsättningen. Det är inte bara slutkunder som handlar med varandra utan det är just mycket trading, och det är ett fantastisk bolag att handla i för många daytraders".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -