Dagens jordfräs

Aktiekommentar  Ett forskningsbolag rasar 60 procent på tisdagen efter att ledningen tvingats till en nyemission och kraftiga nedskärningar.

First North-listade Kancera faller cirka 60 procent efter beskedet att bolaget måste göra en närmast panikartad nyemission.  

Kancera grundades för bara drygt två år sedan och i samband med att aktien började handlas på First North i februari förra året genomfördes en nyemission på 25 miljoner kronor. Samtidigt med listningen köpte Kancera kontraktsforskaren Inovacia, som agerar som underleverantör till läkemedelsföretag.

Målet var att inte bara nyttja dotterbolagets tjänster utan också dess kassaflöden för den egna läkemedelsutvecklingen.

I försomras fylldes kassan på genom en ytterligare nyemission på drygt 8 miljoner kronor. I halvårsrapporten kort senare framgick att intäkterna från Inovacia krympte. Nu, bara fyra månader efter den förra nyemissionen, är det dags igen med en nyemission på 13 miljoner kronor.

Bakgrunden till problemen uppges vara att efterfrågan på dotterbolagets tjänster "förändrats dramatiskt och efterfrågan på Inovacias tjänster från externa användare har sjunkit".

Kancera vill nu skära ned sina kostnader till ett minimum och göra sig av med Inovacia eller i värsta fall sätta dotterbolaget i konkurs om det inte går att rekonstruera verksamheten. Mot bakgrund av de begränsade finansiella resurserna har ledningen valt att fokusera den fortsatta utvecklingen på det så kallade ROR-projektet

Efter tisdagens kursfall på på 60 procent värderas nu bolaget, före den föreslagna emissionen, till 14 mijoner kronor. För aktieägarna är det en synnerligen besk medicin. Så sent som i mars i år handlades aktien i 6 kronor som högst efter att Kancera meddelat att en läkemedelssubstans haft "god celldödande effekt i en mycket krävande modell av human cancer i bukspottskörteln".

I samband med den uppgången varnade Placera för att kursuppgång byggde på en optimistism i den högre skolan. Läs den kommentaren om Kancera här.

Utvecklingen i bolaget belyser vilka risker man tar som investerare i läkemedelsforskande bolag. Trots bolagets motgångar är inte en framtida framgång ingen omöjlighet, men ju tidigare i utvecklingsprocessen och ju smalare projektportfölj, desto större är riskerna. Det enda projektet, ROR, är onekligen i en högriskfas.

Om Kancera var en riskfylld placering i mars i år har den inte blivit mindre riskfylld nu. Och om bolaget klarar det närliggande och betydande hindret, att få in nya pengar, vet vi ingenting om ännu. Får Kancera in pengarna måste därefter labbet leverera tillräckligt bra resultat för att kunna träffa ett avtal om utlicensiering, annars är det kanske dags för en ny nyemission om ytterligare ett år.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -