RÄNTOR/VALUTOR
ÅTERHÄMTNING FÖR SEK EFTER RB, RÄNTOR UPP (Direkt)

2024-05-10 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noterades högre på fredagen jämfört med vid svensk stängning vid lunchtid på onsdagen, trots nya signaler om att ECB närmar sig en räntesänkning. Euron handlades samtidigt högre mot dollarn.

Protokollet från ECB:s policymöte i april visade att ledamöterna ansåg att ny information i stort hade bekräftat ECB:s marsprognoser, vilket därmed gjorde dem mer övertygade om att disinflationsprocessen fortsätter.

"Det bedömdes som troligt att rådet skulle vara i en position för att börja lätta på den penningpolitiska restriktionen vid junimötet om ytterligare information till dess bekräftar inflationsutsikterna på medellång sikt från marsprognosen", enligt protokollet.

Ett fåtal ledamöter såg skäl att sänka räntan redan i april, men majoriteten bedömde att det var klokt att avvakta till junimötet för att invänta ytterligare bevis på, och öka övertygelsen om, en uthållig nedgång i rätt tid för inflationen mot målet.

Ledamöterna betonade också att det är motiverat att bibehålla en databeroende hållning, "med full optionalitet", för att beakta all inkommande data och att inte göra något åtagande om någon förbestämd räntebana.

Från Norge rapporterades att kärninflationstakten sjönk till 4,4 procent i april, från 4,5 procent i mars, vilket var över väntade 4,3 procent.

Handelsbanken Oslo noterade att utfallet kom in nära Norges Banks prognos, och det stöder därmed centralbankens uppfattning aktuella bedömning om att en första räntesänkning dröjer lite längre än tidigare väntat.

"Vi fortsätter se den första räntesänkningen i december, men betonar att risken är att den kan fördröjas till 2025", skrev seniorekonomen Sara Midtgaard i ett kundbrev.

I Sverige rapporterade SCB hårda aktivitetsdata för mars som kan antyda att BNP-tillväxten under första kvartalet inte var fullt så svag som BNP-indikatorn, den 29 april, indikerade.

Produktionen i näringslivet ökade 0,6 procent i mars jämfört med i februari, och med 0,4 procent jämfört med mars 2023. Hushållens konsumtion ökade samtidigt 0,5 respektive 1,2 procent.

BNP-indikatorn antydde att BNP sjönk 0,3 procent i mars jämfört med i februari och sjönk 1,1 procent jämfört med mars 2023. För hela första kvartalet antydde indikatorn att BNP sjönk 0,1 procent jämfört med fjärde kvartalet och sjönk 1,1 procent jämfört med första kvartalet 2023.

SCB rapporterade också att industriorderingången steg 1,8 procent i mars jämfört med i februari, och 1,0 procent jämfört med i mars 2023.

SEB-ekonomerna Daniel Bergvall och Olle Holmgren konstaterade i ett kundbrev att såväl konsumtionen som produktionen återhämtade sig i mars efter svagare utfall än väntat i januari och februari. De ser nu utrymme för att BNP för första kvartalet kan komma att justeras upp något.

Svenska statsobligationsräntor steg 4-6 punkter på fredagen, tioårsräntan upp 6 punkter, till 2,40 procent, medan motsvarande tyska ränta steg 5 punkter, till 2,51 procent.

Euron försvagades drygt 4 öre mot kronan, till 11:68, jämfört med vid svensk stängning på onsdagen. Dollarn backade knappt 7 öre, till 10:84

USA-räntorna sjönk på torsdagen efter nya indikationer på att arbetsmarknaden i USA börjar mjukna; antalet nyanmälda arbetslösa steg till åttamånadershögsta 231.000, i stället för på väntade 210.000.

På fredagen vände USA-räntorna åter uppåt, trots signaler om svagare hushållssentiment. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,86 procent medan tioårsräntan noterade 4,49 procent, 2 respektive 1 punkt högre jämfört med vid svensk stängning på onsdagen.

USA-data på fredagen inkluderade preliminära Michigan-index för maj, som sjönk till 67,4 från 77,2 i april. Det var den lägsta nivån sedan i november och under väntade 76,0. Samtidigt steg hushållens inflationsförväntningar något på såväl ett som fem års sikt, till 3,5 respektive 3,1 procent.


Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -