PROGNOS
NÅGOT HÖGRE KPIF-INFLATION I APRIL ÄN I MARS (R) (Direkt)

2024-05-10 12:50

(Rättar: Riksbankens prognosdiff KPIFXE mars, i tabell)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationstakten väntas ha vänt upp något i april från den oväntat låga nivån i mars. Den underliggande inflationen (KPIF exklusive energi) kan däremot ligga kvar på samma nivå som i mars.

Det visar Infronts enkät bland ekonomer.

I mars sjönk KPIF-inflationen till 2,2 procent, från 2,5 procent månaden före. Den underliggande inflationen, KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE), sjönk samtidigt till 2,9 procent från 3,5 procent. Det var 0,5 respektive 0,3 procent lägre än Riksbankens senaste prognos från i mars.

KPIF-inflationen väntas nu ha stigit till 2,4 procent i april medan KPIFXE-inflationen väntas ha varit oförändrad på 2,9 procent.

Riksbankens prognos, i mars, pekade mot en KPIF-inflation på 2,7 procent och en KPIFXE-inflation på 3,3 procent.

Nordea räknar med att KPIF-inflationen steg till 2,4 procent i april, men "uppgången är tillfällig och den generella bilden är att inflationstrycket är lågt".

Den viktigaste faktorn bakom den något högre inflationen i april är, enligt Nordea, att livsmedelspriserna vände uppåt medan de sjönk i april 2023. Elpriserna sjönk också mindre än i april 2023, och hyrorna steg mer än i fjol.

Nordeas prognos är dock lägre än Riksbankens prognos, och Nordea ser också klart lägre inflation än Riksbanken under de kommande månaderna, mer i linje med Riksbankens scenario med låg inflation från marsrapporten.

"I juni räknar vi med att KPIF-inflationen sjunker under 2 procent och förblir under målet under resten av prognoshorisonten", skriver chefsanalytikern Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

Han påminner samtidigt om att Riksbankens bedömning i låginflationsscenariot i mars var att styrräntan kunde sänkas till 2,50 procent i slutet av året, vilket också är Nordeas prognos.

Swedbanks analytiker Carl Nilsson räknar med att vårkyla bidrog till att lyfta inflationen i april. Förhöjda elpriser och prisrekyler efter den låga marsinflationen bidrar till att KPIF-inflationen steg till 2,6 procent, enligt Swedbanks prognos.

Även Swedbank räknar med att det dock bara om en tillfällig uppåtrekyl för inflationen i april. Inflationsutsikterna är fortsatt ljusa, även om rekylen i april betyder att det kan dröja aningen längre innan inflationen går under 2 procent.

"Enligt vår prognos når årstakten i KPIF inflationsmålet först i juni, för att sedan ligga kvar under målet under resten av 2024 och 2025", skriver Carl Nilsson.

SCB publicerar april-KPIF onsdagen den 15 maj, klockan 8.00.


Prognos mars (%)    Infront    Riksbanken      mar     Diff RB
==============================================================
KPIF m/m               0,4                     0,1            
KPIF y/y               2,4         2,7         2,2        -0,5
KPIFXE, y/y            2,9         3,3         2,9        -0,4
==============================================================

Diff RB är hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens då aktuella prognos. 

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -