MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-05-10 12:53

ONSDAG DEN 15 MAJ

================

- SCB: KPIF april kl 14.30

I mars sjönk KPIF-inflationen betydligt mer än vad både marknaden och Riksbanken hade räknat med, såväl inklusive som exklusive energi. Nu väntar dock en liten uppåtrekyl i april innan inflationen fortsätter nedåt i sommar.

Enligt Infronts enkät räknar ekonomer med att KPIF-inflationen steg till 2,4 procent i april, från 2,2 procent i mars, vilket ändå är under de 2,7 procent som är Riksbankens prognos (från i mars).

KPIF-inflationen exklusive energi väntas ha varit oförändrad på 2,9 procent i april, i så fall under Riksbankens prognos om 3,3 procent.


- Riksbanken: protokoll från policymöte den 7/5 kl 9.30

Direktionen var enig i beslutet att sänka styrräntan med 25 punkter, till 3,75 procent, men tidigare signaler från enskilda ledamöter antyder att någon/några behövde övertygas lite mer än andra om fördelen med att agera i maj i stället för att vänta till i juni.


- EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00

Enligt Eurostats flashestimat, den 30 april steg BNP 0,3 procent jämfört med fjärde kvartalet, vilket var över väntade +0,1 procent. Enligt konsensusprognosen väntas även den preliminära beräkningen visa +0,3 procent.



- USA: KPI april kl 14.30

Efter att ha stigit 0,4 procent per månad under årets första tre månader väntas ökningstakten för kärn-KPI nu ha dämpats till +0,3 procent i mars. Det vore välkommet, men även +0,3 procent är väl högt för att övertyga Fed om att inflationstakten är på väg att dämpas mot 2 procent på ett uthålligt sätt.



TORSDAG DEN 16 MAJ

================

- Kantar Prospera: inflationsförväntningar, lilla enkäten, kl 8.00

Penningmarknadsaktörernas inflationsförväntningar (KPIF) har varit stabila på, eller helt nära, 2 procent på såväl ett som två och fem års sikt i varje mätning hittills i år. Och givet den oväntat låga inflationen i mars bör förväntningarna åtminstone inte ha stigit i maj-mätningen.



FREDAG DEN 17 MAJ

=================

- Kina: industriproduktion, detaljhandel april kl 4.00

Industriproduktionen väntas ha ökat 4,6 procent jämfört med i april 2023, efter +4,5 procent i mars. Detaljhandeln väntas samtidigt ha ökat 3,8 procent, efter +3,5 procent i mars.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -