Getinge
GETINGE: FDA-BREV INNEBÄR NYTT BAKSLAG - ANALYTIKER (Direkt)

2024-05-10 09:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA:s varning till användare av Getinges ECMO-system och ballongpumpar innebär ett nytt bakslag som skapar nya, mer kortsiktiga problem för bolaget.

Det framgår av en rad analytikerkommentarer efter att FDA skickat sitt brev till vårdgivare den 8 maj.

Vid 9.20-tiden hade Getinge fallit med 7,4 procent till drygt 215 kronor på Stockholmsbörsen.

SEB och Kepler Cheuvreux påpekar att det inte har framkommit något nytt och Getinge har arbetat med dessa frågor, som tyngde aktien förra året, under en längre tid.

"Nu kan vi dock komma att se en negativ påverkan från läkare på den viktiga amerikanska marknaden. Detta skapar osäkerhet. Därför kan de nya målen på medellång sikt som ska publiceras nästa vecka vara mindre betydelsefulla och efter en uppgång på 20 procent sedan vår höjning blir vi mer försiktiga för tillfället", skriver Kepler Cheuvreux som nedgraderar Getinge till behåll (köp) och sänker riktkursen till 225 kronor (257), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.

Givet att den amerikanska marknaden är viktig och att juridiska aspekter också kan spela en roll, kan FDA-brevet göra att efterfrågan tar stryk, menar Kepler.

"Vi bedömer att bruttoresultatet motsvarande 20 procent av koncernens justerade ebita kan komma att exponeras för denna utveckling", skriver Kepler Cheuvreux.

Påverkan bör dock mildras av ett par faktorer, menar Kepler Cheuvreux och hänvisar till att det inte finns något försäljningsförbud, brist på alternativa leveranser och arbetet med att åtgärda problemen pågår sedan en tid tillbaka.

"Detta skapar ändå en osäkerhet, vilket påverkar riskavkastningsprofilen negativt", skriver Kepler Cheuvreux.

Även Nordea har sänkt rekommendationen för Getinge, till behåll (köp). Getinge handlas till en rabatt på omkring 15 procent jämfört med snittet för bolagets sektorkollegor inom medtech, skriver Nordea och menar att en "större rabatt" är motiverat givet osäkerheten kring bakslaget för Acute Care Therapies.

Enligt Ålandsbanken är FDA:s rekommendation för ECMO-produkten baserad på defekta förpackningar medan det finns ett antal problem relaterade till ballongpumparna.

"Enligt vår uppskattning påverkas cirka 2 procent av Getinges försäljning av FDA-brevet, men sannolikt blir den negativa kursreaktionen betydligt större", skriver Ålandsbanken i ett morgonbrev.

Carnegie tar upp att FDA nu använder en hårdare ton i sitt brev än i liknande uttalande från i augusti 2023 och investmentbanken räknar med att aktien handlas ned ett par procent på beskedet.

"Givet att konkurrenter också har kvalitetsproblem och produktåterkallelser, räknar vi inte med några större påverkan på försäljningen", skriver Carnegie.

På onsdag i nästa vecka håller Getinge en kapitalmarknadsdag, där bolaget väntas uppdatera sin guidning på medellång sikt.


Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -