SKOG
PRISER SKOGSPRODUKTER PÅ VÄG UPP - SHB (Direkt)

2024-05-07 06:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Priserna på träråvaror har passerat konjunkturbotten och väntas stiga i höst och in i nästa år.

Det skriver Handelsbanken i sin senaste Skogsrapport.

"Priserna på industriella skogsprodukter bör fortsätta att gradvis återhämtas under de kommande kvartalen och efterfrågan på skogsråvara kommer sannolikt att stiga", säger Christian Kopfer, aktieanalytiker skog och råvaror, i en kommentar.

En fortsatt svag efterfrågan inom framför allt byggindustrin förväntas leda till ytterligare kapacitetsneddragningar, och Handelsbanken bedömer att lägre produktionsnivåer kommer att driva upp priserna måttligt även under det andra kvartalet. Det behövs dock troligen en konjunkturell förbättring i efterfrågan för en betydande återhämtning av sågade trävarupriser.

"På längre sikt är vi fortfarande positiva framför allt på grund av en stark strukturell efterfrågan. Vi räknar med att prisnivåer och lönsamheten för svenska sågverk kommer att återhämta sig till runt tio procent över tid, vilket är i linje med genomsnittsmarginalen sedan 2016" säger Christian Kopfer.

I år har priserna på skogsråvara utvecklats starkt, framför allt drivet av en starkare exportmarknad. Prisuppgången har accelererat under året för sågtimmer, medan utvecklingen varit mer jämn för massaved. Timmerlagren minskade med nästan 20 procent under 2023 och ligger nu på lägsta nivån sedan 2017.

"På kort sikt tror vi att priserna på massaved utvecklas bättre än timmer, eftersom industrin återhämtar sig snabbare på köparsidan av massaved, jämfört med sågverken. På längre sikt däremot, när efterfrågan på byggande tar fart igen, räknar vi med att timmerpriserna kommer utvecklas bättre än massaved", säger Christian Kopfer.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -