Sensor Sverige Focus A
Sensor Sverige Focus minskade 1,5 procent i april - ökat innehavet i Evolution (Finwire)

2024-05-07 14:01

Fonden Sensor Sverige Focus minskade 1,5 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltningsteamet bestående av Stefan Olofsson, Ulf Öster och Stefan Ahlfeldt.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det rådde en del osäkerhet på marknaden under april om inflationen eller konjunkturen skulle komma att påverka mest. Dessutom var april en viktig rapportmånad och de flesta tunga bolag har nu rapporterat för det första kvartalet.

"Bankerna och industribolagen svarar cirka 2/3 av börsvärdet och sätter därmed en tydlig trend på marknaden med sina rapporter. Bankerna som haft sina bästa år någonsin i högräntemiljön visar nu något svagare tillväxt i räntenettot än närmast föregående kvartal, men fortfarande bättre än för ett år sedan", skriver förvaltarna och fortsätter:

"Verkstadsbolagen visar över lag starka rapporter, med några undantag, trots att jämförelsetalen från det fantastiska Q1 2023 är tuffa."

Förvaltarna tillägger att börsbolagen bidragit till att hålla marknaden på gott humör, men att vi nu går in i en svagare period när annat nyhetsflöde styr.

Även för fondens del har rapportsäsongen hittills varit bra, där i synnerhet marginalerna överraskat positivt, enligt förvaltarna. De innehav som bidrog mest under månaden var Munters, Sdiptech och ABB, medan Bravida, Bufab och Balder tyngde.

Under månanden rapporterade ett av fondens kärninnehav, Evolution, omsättning och resultat i linje med förväntningarna men en ebitda-marginal något lägre än väntat.

"Kursen har efter rapporten fallit med runt 5 procent. Vi anser att rapporten var ett styrkebesked och finner nuvarande kursnivåer som attraktiva och vi har ökat i aktien efter rapporten."

Evolutions vd meddelade också att man genom kraftig acceleration av nyrekrytering, nu ligger i fas med marknadens efterfrågan.

"Att anställa så mycket personal under så kort tid kostar naturligtvis mycket då kostnaderna kommer först och intäkter lite senare. Vår tro är att Evolution återigen kommer komma ut som ett starkare och större bolag även efter denna investeringspuckel så vi tycker marknaden borde tolka detta positivt i stället för negativt."

De största innehaven vid månadsskiftet var Volvo, Investor och Balder med portföljvikter om 6,3, 6,1 respektive 5,1 procent. Största sektorer var samtidigt industri, fastighet och sällanköpsvaror.

Sensor Sverige Focus, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,5
Index MM, förändring i procent 0,3

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Sensor Sverige Focus A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -