Sensor Räntefond A
Sensor Räntefond ökade 0,5 procent i april - positiva bidrag från Sdiptech och Länsförsäkringar (Finwire)

2024-05-07 13:31

Fonden Sensor Räntefond steg 0,5 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Olofsson, Ulf Öster och Stefan Ahlfeldt.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det rådde en del osäkerhet på marknaden under april om inflationen eller konjunkturen skulle komma att påverka mest. Dessutom var april en viktig rapportmånad och de flesta tunga bolag har nu rapporterat för det första kvartalet.

"Bankerna och industribolagen svarar cirka 2/3 av börsvärdet och sätter därmed en tydlig trend på marknaden med sina rapporter. Bankerna som haft sina bästa år någonsin i högräntemiljön visar nu något svagare tillväxt i räntenettot än närmast föregående kvartal, men fortfarande bättre än för ett år sedan", skriver förvaltarna och fortsätter:

"Verkstadsbolagen visar över lag starka rapporter, med några undantag, trots att jämförelsetalen från det fantastiska Q1 2023 är tuffa."

De innehav som bidrog mest positivt i april var obligationer utgivna av Sdiptech, Länsförsäkringar och Vestum, medan fastränteobligationer från SEB och Billerud tyngde mest.

"Under månaden erbjöd Corem inlösen av obligationer som snart förfaller och emitterade samtidigt nya obligationer med längre löptid. Vi har valde att delta i denna transaktion utan att öka vår exponering mot emittenten", skriver förvaltarna och tillägger att man också avyttrat innehavet i Intrums FRN.

Dessutom levererade bland annat Sdiptech en bra rapport med en organisk tillväxttakt på 10 procent.

"Ett ganska stort förvärv i Storbritannien ökade skuldsättningen något men i takt med att det förvärvade bolagets resultat kommer Sdiptech till godo räknar vi med att skuldsättningen kommer komma ned igen."

Addvise levererade istället en svagare rapport med en organisk försäljningsminskning om 10 procent och minskade marginaler. För fondens fastighetsbolag var utvecklingen mer stabil, även om bolagen talar om en svagare kontorsmarknad i Stockholm och på flera håll sett en negativ nettouthyrning under Q1.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav obligationer i Balder, Cibus och Rikshem med portföljvikter om 3,0, 3,0 respektive 2,4 procent.

Snittyielden låg på 5,9 procent och snittratingen uppgick till BBB-. Räntedurationen var 0,7 år.

Sensor Räntefond, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,5
Index MM, förändring i procent 0,1

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Sensor Räntefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -