RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR VÄNDER SVAGT UPP, STARKARE USD (Direkt)

2024-05-07 05:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor har stigit något efter svensk stängning på måndagen, dollarn handlas samtidigt något högre mot euron och mer tydligt högre mot japanska yen.

USA-börserna fortsatte att stiga på måndagskvällen när fredagen oväntat mjuka jobbrapport för april fortsatte att hålla förhoppningarna om kommande räntesänkningar från Fed vid liv.

Fedchefen i Richmond, Thomas Barkin, sade på måndagskvällen att rådande ränteläge kommer bromsa in ekonomin ytterligare, vilket kan hjälpa till att föra inflationen ner mot målet. Han ser dock en risk för att boende- och tjänsteinflationen kan bromsa framstegen.

"Risken är att i takt med att vi får mindre medvind från varusektorn, kommer fortsatt bostads- och tjänsteinflation att lämna det totala indexet högre än vårt mål", sade han.

Kollegan i New York, John Williams, sade att Federal Reserve kommer att sänka räntan vid någon punkt, men för närvarande är penningpolitiken i ett "mycket bra läge".

Federal Reserves rapport om kreditgivningen (SLOOS) visade vidare att amerikanska banker överlag stramade åt kreditvillkoren under första kvartalet. Bankerna rapporterade också om svagare efterfrågan på kommersiella lån, bostadslån, kortkrediter och fordonslån.

En rapport från Federal Reserve i San Francisco antyder vidare att hushållens överskottssparande från pandemin blev negativt i mars i år. I fjol var bedömningen att pandemisparandet hade räckt längre än väntat, vilket hjälpte till att hålla konsumtionen uppe, men nu tyder aktuella rapporter från företag som Starbucks och Amazon att amerikanska hushåll har blivit mer försiktiga.

Fedchefen i New York, John Williams, sade också på måndagskvällen att de har hört från detaljhandelsföretag att många konsumenter nu är "mycket mer försiktiga med sin konsumtion, och vi ser en viss inbromsning här".

Han tillade att i synnerhet hushåll med låga eller medelhöga inkomster har spenderat sitt pandemisparande, och "vi ser en viss ökning av betalningsinställelser på kreditkort och fordonslån".

"Den stora bilden är dock att ekonomin fortsatt är hälsosam, men växer i en något lägre takt", sade John Williams.

Eftermiddagens USA-datakalender är tunn, men Fedchefen i Minneapolis, Neel Kashkari, står på talarlistan klockan 17.30.

Asiatiska börser noterar mestadels uppgångar så här långt på tisdagen i spåren på den fortsatt positiva utvecklingen i Europa och USA på måndagen.

Definitiva tjänste-PMI för Japan steg till 54,3 i april, från 54,1 i mars. Det var den högsta noteringen sedan i augusti, men samtidigt något under preliminärt rapporterade 54,6.

Reserve Bank of Australia meddelar räntebesked klockan 6.30, enligt konsensusprognosen kommer styrräntan lämnas oförändrad på 4,35 procent.

Tisdagens Europakalender inleds tyska data om industriorderingången och utrikeshandeln i mars, klockan 8.00. Klockan 11.00 ska Eurostat redovisa detaljhandeln i euroområdet i mars.

I Sverige håller Riksbanksdirektionen penningpolitiskt möte, med start klockan 9.00. Räntebeslut och penningpolitisk uppföljning kommer dock först på onsdag.

            tisdag kl 5.45 (måndag kl 16.15)
           ==================================
USD/SEK    10:8180  (10:7718)  EUR/USD    1:0768  (1:0784)
EUR/SEK    11:6485  (11:6174)  USD/JPY    154:56  (153:74)
Jp obl 2      0,28     (0,29)  Jp obl 10    0,89    (0,91)
Ty obl 2      2,97     (2,97)  Ty obl 10    2,47    (2,47)
US obl 2      4,84     (4,82)  US obl 10    4,49    (4,51)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -