Copperstone Resources
Copperstone får öppna upp Viscaria - tror på produktion vid slutet av 2026 (Finwire)

2024-05-07 11:23

Gruvbolaget Copperstone Resources får öppna upp Viscariagruvan efter beslut från mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt. Till Finwire säger bolagets vd att de är självsäkra på att börja produktionen vid slutet av 2026.

Vid lunchtid igår kom domen rörande gruvbolaget Copperstone Resources ansökan om miljötillstånd för att öppna upp Viscariagruvan igen. Utfallet blev positivt för bolaget - Copperstone fick tillstånd att dra igång gruvverksamheten.

“Nu ska vi sätta igång med ett stort anläggningsarbete och bygga ett vattenreningsverk", säger vd Jörgen Olsson till Finwire.

“Sedan får vi lov att gå in och inspektera gruvgångarna och restaurera dem", fortsätter han.

Bolaget håller redan på att tömma gruvan på vatten men kommer efter gårdagens dom att intensifiera arbetet.

Det var först tänkt att domen skulle meddelas den 22 april, men på grund av ett sent anlänt yttrande från Länsstyrelsen i Norrbotten sköts den fram till igår.

När beskedet om domen sköts fram sa Jörgen Olsson att bolagets tidsplan om ett återöppnande under 2026 låg kvar. Budskapet upprepas nu i samband med domen. Till Finwire säger börs-vd:n att bolagets planer är trovärdiga vad gäller att de kan börja producera mot slutet av 2026.

Domen är villkorad att bolaget uppfyller olika krav, bland annat kring utsläpp. Enligt Olsson är de “i paritet” med vad de förhandlade om.

Det krävs mycket kapital för att driva en gruva. För att kunna dra igång verksamheten söker bolaget efter några miljarder kronor. Till Finwire säger Olsson att det efter gårdagens beslut inte skett några förändringar i de tidigare planerna.

“Vi kommer att ta in ungefär 5 miljarder kronor, där 2 miljarder är i eget kapital och 3 miljarder är i projektfinansiering.”

Det finns analytiker som lyfter betydelsen av att ordna finansiering för projektet. I en uppdragsanalys pekar ABG Sundal Collier på att bolagets nästa steg bör vara att säkerställa finansiering för Viscaria.

ABG tror även att Copperstone kan nå ett ebitda-resultat om 1,4 miljarder kronor samt omsätta 2,4 miljarder kronor vid full produktionstakt.

Aktien blev handelsstoppad inför beskedet men hade dessförinnan stigit några procent. Handeln återupptogs klockan 13:45 och aktien stängde ned 1,9 procent. Under tisdagsmorgonen har bolaget presenterat sin rapport för första kvartalet och aktien faller idag drygt 18 procent.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Copperstone Resources - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -