BOE
VÄNTAS LÄMNA RÄNTAN OFÖRÄNDRAD NU, MEN KAN SÄNKA I JUNI (Direkt)

2024-05-07 09:16

STOCKHOLM (Direkt) Bank of England (BOE) väntas lämna styrräntan oförändrad på 5,25 procent vid policymötet den 9 maj, men kan komma att flagga för en sänkning i juni.

Marcus Ashworth, kolumnist på Bloomberg och tidigare marknadsstrateg på Haiton Securities, tycker att Bank of England mer borde se till ECB än Federal Reserve, och tror också att de kommer att göra det.

De policyansvariga väntas bereda marken för en sänkning med 25 punkter vid mötet den 20 juni, likt ECB gjorde vid mötet i april då de i stort utlovade en sänkning den 6 juni.

"Även om centralbankernas åtgärder inte är koordinerade så föredrar de att inte agera isolerat. ECB:s väntade åtgärd den 6 juni, då även hökaktiga ledamöter i rådet rättade in sig i ledet, kommer att ge användbart skydd för Bank of England att lätta två veckor senare. Denna vecka får vi en kvartalsöversyn som väntas inkludera en nedrevidering av centralbankens inflationsprognos, vilket ökar argumenten för att sänka räntan", skriver han.

Vicechef Dave Ramsden har börjat flagga för möjligheten att sänka på grund av dämpat inhemskt pristryck, vilket gör att han skulle kunna ansluta sig till Swati Dhingra och vilja sänka nu, och därmed ge röstsiffrorna 7-2. De hökaktiga ledamöterna i policykommittén, Jonathan Haskel, Catherine Mann och Megan Greene, verkar fortsatt vara avoga att sänka i närtid.

Deutsche Bank tror också att det kan finnas en öppning för att lägga grunden för en junisänkning.

BOE-chefen Andrew Bailey antas vid pressträffen ändra tonläge och mer lyfta fram minskade risker för andrahandseffekter, och signalera mer förtroende för att inflationen och dynamiken på arbetsmarknaden börjar normaliseras, i linje med februariprognosen.

Frågan är om han kan gå längre än så.

"Vi tror det. Vi tror att Bailey upprepar att varje möte är live. Nyckeln blir vad han säger om ribban för en sänkning, och hur mycket 'ytterligare samling av bevis' som krävs för en räntesänkning. Ledtrådar om skillnaderna inom MPC, inklusive hur många som är nära att rösta för en sänkning, kommer att vara mycket viktigt", skriver de.

Marknaden spår att Bank of England sänker räntan med cirka 50 punkter i år, men en första sänkning fullt inprisad först i augusti. För Federal Reserve har förväntningarna dragits ned, till två sänkningar i år från väntade sex sänkningar i början av året, med den första sannolikt i september. För ECB väntas cirka 75 punkters sänkning i år.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -