Aktieägarstatistik Q1: Saab har fått flest nya ägare medan SBB tappat flest (Finwire)

2024-05-07 14:05

I Sveriges aktieägarstatistik för första kvartalet noterar värdepapperscentralen Euroclear Sweden ägarskiften som visar att investerare rensar i portföljerna, och att kvinnor fortsätter göra bättre investeringar än män. Investor är fortfarande det populäraste aktieköpet, medan SBB har tappat aktieägare markant. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under första kvartalet ägde svenska investerare aktier i 5,1 bolag i genomsnitt. Det kan jämföras med motsvarande period förra året då snittet låg på 5,3 bolag. Den tidigare minskningen av andelen aktieägare som har ägande i endast ett bolag har stannat av under kvartalet, medan andelen fåbolagsägare, det vill säga de som äger aktier i två till fem bolag, har blivit fler.

Investor toppar listan över de tio populäraste bolagen, följt av Telia och Ericsson. Därefter följer Volvo på fjärde och Swedbank på femte plats. Både H&M och Handelsbanken klättrar en placering medan SBB tappar två placeringar till plats tio.

Saab har fått flest nya ägare med 46 000 i första kvartalet. Därefter följer Investor som ökat med 19 600 och Handelsbanken med en uppgång på 16 200 ägare.

Fastighetsbolagen SBB och Neobo har tappat flest ägare med 12 200 respektive 11 600. Därefter följer Ericsson som tappat 7 200 ägare.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -