SBB
VD BEDÖMER KREDTIMARGINALER FORTSÄTTER MINSKA (Direkt)

2024-05-06 08:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget SBB noterar att kreditmarginalerna sjunkit gradvis sedan andra halvåret 2023 och låg vid utgången av det första kvartalet 2024 på 2 procent.

"Min bedömning är att kreditmarginalerna sannolikt fortsätter att minska och att SBB:s delägda bolag kan ta del av mer fördelaktig finansiering", skriver SBB:s vd Leiv Synnes i rapporten för det första kvartalet.

Den starkare finansieringsmarknaden har också bidragit till att transaktionsvolymen för fastigheter under första kvartalet steg med 60 procent jämfört med samma kvartal förra året.

"Trenden är att efterfrågan på fastigheter ökar vilket för SBB talar för en god värdeutveckling på sikt, särskilt som intjäningen i våra fastigheter samtidigt ökar", skriver SBB-vd:n.

Leiv Synnes uppger vidare att samtidigt som SBB fortsätter att arbeta steg för steg med de utmaningar som är kopplade till bolagets finansiering fortsätter de fundamentala utsikterna för SBB:s fastighetsbestånd att förbättrats.

"Hyresreglerade bostäder gynnas över tid av befolkningsökningen och hyreskontrakt mot offentlig sektor är konjunkturokänsliga. Byggandet är fortsatt mycket lågt, och vi kan förvänta oss stigande hyresnivåer samt en hög uthyrningsnivå under kommande år", skriver han och tillägger att kapitalkostnaden för marknaden som helhet samtidigt sjunker vilket påverkar värdering av fastigheter positivt.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -