RB
INDUSTRINS CHEFEKONOMER SER INGA SKÄL VÄNTA MED SÄNKNING NU (Direkt)

2024-05-06 11:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Industrins chefekonomer räknar med att Riksbanken sänker styrräntan den här veckan. Lägre styrränta är viktigt för att få fart på konjunkturen och industriproduktionen.

Det framkom vid en pressträff på måndagen med Kerstin Hallsten, chefekonom hos Industriarbetsgivarna, och Erik Spector, chefekonom hos Teknikföretagen.

Enligt Spector pekar "allt inhemskt" mot att det är rätt av Riksbanken att sänka nu i maj – inte minst förra veckans oväntat svaga BNP-indikator för första kvartalet.

"Dessutom ligger inflationen på målet", konstaterade Kerstin Hallsten.

Spector tror inte att en sänkning nu i maj kommer att få speciellt stor effekt på kronkursen, och han tycker inte försvagningen sedan förra räntemötet är tillräckligt stor för att detta skulle få Riksbanken att vänta till i juni.

"Den stora frågan är vad som händer därefter", sade han och tillade att företagen uttrycker oro kring när fler räntesänkningar kan komma. Han tror att räntepolitiken kommer att vara fortsatt datadriven, inte minst på grund av osäkerhet kring hur stort genomslag Federal Reserves räntepolitik får på kronans utveckling, och därmed svensk inflation.

Beträffande kronans utveckling noterade Kerstin Hallsten att den sedan 2016 "tokförsvagats" och att det "nu känns som den flaxat iväg lite väl mycket".

Hon och de flesta andra ekonomer räknar med att kronkursen kommer att stabiliseras och stärkas framöver. De senaste åren har den svaga valutan skapat ett stort tillväxtgap, men enligt industrins chefekonomer är det löneförhandlingar som ska stärka industrins konkurrenskraft och inte växelkursen.

Erik Spector konstaterade att basindustrin går svagt, under fjolåret sjönk produktionen med 13 procent, medan produktionen av försvarsprodukter går starkt och håller uppe den totala industriproduktionen. Även för 2024 är deras prognos för industriproduktionen negativ, och det bygger främst på vad som redan skett, den riktiga återhämtningen kommer först 2025.

Samtidigt faller produktiviteten i sektorn, mycket på grund av att företagen behåller mer personal än de behöver, så kallad "hoarding".

"Detta är inte långsiktigt hållbart, men de hoppas på räntesänkningar och tror att det kommer vända. Arbetsmarknaden är inte superstark. Det krävs att vändningen kommer. Blir den fördröjd kan vi nog se större nedgång i sysselsättningen. Vi tror på en vändning, men det är ett skört läge", sade Erik Spector.

Även med en vändning tror han på en fortsatt försvagning av arbetsmarknaden.

"Vi tror på bättre konjunktur och industriproduktion mot slutet av 2024", tillade han.

På en fråga om vad de tror kan bli verklighet av de förslag som Produktivitetskommissionen lade fram förra veckan sade Kerstin Hallsten att "regeringen borde kunna leverera på skatte-, regel- och infrastrukturområdena".

"Det skulle vara otroligt förvånande om de inte tar sådana steg nu, under denna mandatperiod", sade hon.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -