RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED EFTER FED, STARKARE YEN (Direkt)

2024-05-02 16:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk något under torsdagen, med tyska räntor 1 punkt ned. USA-räntorna planade ut på lägre nivåer och dollarn tappade efter Fed-beskedet.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till definitiva 45,7 i april, jämfört med 46,1 föregående månad, något över preliminära 45,6. Frankrike och Tyskland reviderades upp något.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 51,4 i april, från 50,4 i mars, andra månaden i rad i tillväxtzonen. Fyra av fem delindex bidrog till uppgången, med störst bidrag från orderingången.

"PMI steg i stort i linje med våra förväntningar. Den globala efterfrågan på varor har varit svag under mer än ett år och bör börja återhämta sig snart. Även om svenska PMI bör stiga ytterligare kommande månader så ser vi ingen snabb återhämtning då den strama penningpolitiken i vår del av världen tynger efterfrågan", skrev Nordea i en kommentar.

Svenska räntor visade små förändringar på torsdagen, medan kronan stärktes 2 öre till 10:93 mot dollarn och 8 öre till 11:67 mot euron jämfört med noteringarna vid tidig svensk stängning på tisdagen.

USA-räntorna handlades lägre, och jämfört med före Fed-beskedet var tvååringen 78 punkter ned till 4,95 procent och tioåringen 1 punkter ned till 4,64 procent.

Dollarindex sjönk till 105,70. Fed-beskedet på onsdagen sågs sammantaget som lite duvaktigt.

Fed lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 5,25-5,50 procent, men noterade att det de senaste månaderna har saknats ytterligare framsteg på vägen mot inflationsmålet.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid pressträffen att policyn fortfarande är restriktiv och att inflationen fortfarande väntas avta senare i år, men gav ingen tidslinje för räntesänkningar. Samtidigt sade han som svar på frågor att det är osannolikt att nästa policysteg blir en räntehöjning.

Det pekar mot en oförändrad ränta en längre tid, men samtidigt inte på behov av mer åtstramning.

"Detta gjorde det tydligt för marknaderna att, trots de starka inflationsutfallen, så är inte Fed så oroade för närvarande att det är läge att överge lättnadsbiasen", skrev ABN Amro i en kommentar.

Marknaden ser åter lite ökad sannolikhet för räntesänkningar, men en sänkning med 25 punkter är fortsatt inte fullt inprisad förrän i december.

USA-data på torsdagen visade att industriorderingången steg som väntat i mars, enhetsarbetskostnaderna steg mer än prognos första kvartalet medan nyanmälda arbetslösa var lägre än väntat förra veckan. Närmast riktas fokus mot fredagens jobbrapport.

I Japan tycktes myndigheterna under USA-sessionen på onsdagen följa upp måndagens intervention med en andra sådan för att stötta yenen.

Yenen stärktes från cirka 157:50 till strax över 153 mot dollarn, för att därefter stabiliseras runt 154:50 på torsdagen. Det är en liknande rörelse som i måndags.

Masato Kanda, vice finansminister med ansvar för valutafrågor, sade åter "inga kommentarer" på frågan om de intervenerat, utan upprepade bara att de inte kan förbise överdrivna rörelser på marknaden som påverkar ekonomin.

Takatoshi Ito, tidigare rådgivare åt regeringen, noterade att interventioner kan vara effektiva om de genomförs i rätt tid.

"Genom att slå ned på spekulativa rörelser med interventioner så kan myndigheterna försöka skapa förväntningar om att 160 kan vara taket i dollar/yen", sade han enligt Reuters.

Schweizerfrancen stärktes till 0:9760 mot euron under torsdagen efter starkare pristryck än väntat. KPI-inflationen steg till 1,4 procent i april från 1,0 procent i mars, över väntade 1,1 procent.

Schweiz centralbank, SNB, sänkte räntan i mars, nästa möte hålls den 20 juni.

"Uppgången i inflationen i april berodde till stor del på uppgången i volatila komponenter som livsmedel och bränsle. Även om utfallet stärker vår uppfattning om att SNB inte kommer att sänka räntan vid junimötet, så tror vi fortsatt att de sänker med 50 punkter till i år då det underliggande inflationstrycket förblir svagt", skrev Capital Economics.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -