PM NYHETER I KORTHET ONSDAG-TORSDAG 1-2 MAJ (Direkt)

2024-05-02 07:23

SÄKERHETSRISK. Swedbank var utsatt för spionage och den ryska säkerhetstjänsten samlade uppgifter som har inneburit en säkerhetsrisk, enligt en ny bok. (DN tor)

ARBETE. Socialdemokraterna och LO gör ett nytt försök att lyfta frågan om arbetstidsförkortning, vilket väntas leda till politisk strid. (SvD ons)

ANDERSSON. Socialdemokraterna vill ställa demokratikrav på EU:s medlemsländer, sade partiledaren Magdalena Andersson i sitt 1 maj-tal. (SvD tor)

DADGOSTAR. Vänsterpartiet vill höja taket i a-kassan, sade partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt 1 maj-tal. (SvD tor)

GÄNGKRIMINALITET. Åtta av tio företagare är oroliga över att gängkriminaliteten i Sverige försämrar företagsklimatet, enligt en enkät från Status Sthlm. (SvD tor)

VÅRDEN. Regioner som missbrukar skyddsarbete under vårdstrejken kan straffas med strejk, bland annat arbetsplatser i Stockholm, Skåne och Västra Götaland, enligt Vårdförbundet. (DN ons)

KRONAN. De flesta storbanker tror att Riksbanken sänker styrräntan nästa vecka, men Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank, tror att de avstår på grund av den svaga kronan. En svagare krona riskerar att spä på inflationen eftersom svensk import blir dyrare. Mellin tycker det vore bättre att Riksbanken väntar med att sänka till slutet av juni. (SvD ons)

EU-VALET. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen öppnar för att samarbeta närmare även med högergruppen ECR, där Sverigedemokraterna ingår. Tidigare har kommissionen lutat sig mot en majoritet av socialdemokrater, liberaler och kristdemokrater. (DN ons)

BOMARKNADEN. Skottlossningar och droghandel har en tydlig effekt på bostadspriserna, visar både en undersökning från Mäklarsamfundet och forskning från KTH. (SvD ons)

FÖRETAGEN. Trots svag efterfrågan är lönsamheten rekordhög i näringslivet och enligt Daniel Lind, industrifackens produktivitetskommission, har inflationschocken varit rena jackpotten för företagen. (DN Debatt ons)

AKTIETIPS. En god orderingång i luftreningsföretaget Absolent och förbättrade förutsättningar för kosmetikföretaget Lyko och mattförsäljaren Rugvista gör dem till tre intressanta First North-bolag. Det skriver Dagens industri i en analys. (DI ons)

BAKSLAG. Saab och Boeings smarta bomb Ground-Launched Small Diameter Bomb har inte fungerat i Ukrainakriget, avslöjar en högt uppsatt tjänsteman på amerikanska försvarsdepartementet. (DI ons)

DIGITALA STÄMMOR. Trots ett kraftigt motstånd från institutionella ägare har cirka 25 mindre börsbolag lagt fram förslag om att möjliggöra digitala bolagsstämmor. (DI tors)

FRAMFLYTTAD RAPPORT. Volvo Cars-delägda elbilstillverkaren Polestar skjuter återigen upp publiceringen av sin bokslutsrapport. Bolaget håller bland annat på att räkna om resultaten för 2021 och 2022 efter att vissa redovisningsfel har hittats. (DI tors)

HÖG VÄRDERING. I och med Ukrainakriget har Saabs värdering ökat kraftigt där aktien numera värderas som Atlas Copco. Framöver finns stora frågetecken om förmågan att generera kassaflöde till ägarna, enligt en analys. (DI tors)

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Absolent Air Care Group - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Lyko Group A - I dag

{point.key}

RugVista Group - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Volvo Car B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -