OECD höjer prognosen för globala BNP-tillväxten till 3,1 procent i år (Finwire)

2024-05-02 09:36

Den globala ekonomin växer snabbare än förväntades för ett par månader sedan på grund av motståndskraftig amerikansk aktivitet, medan inflationen konvergerar snabbare än väntat med centralbankernas mål.

Det skriver OECD i sin senaste rapport Economic Outlook.

Världsekonomin väntas visa en tillväxt på 3,1 procent i år, och bibehålla den tillväxttakt som sågs förra året, för att sedan öka marginellt till 3,2 procent under 2025. Det är en höjning från 2,9 procent som var bedömningen i februari och 3,0 procent för 2025.

"En snabbare än väntad nedgång i inflationen skapade förutsättningar för de stora centralbankerna att påbörja räntesänkningar under andra halvåret, samtidigt som den bidrog till att öka konsumenternas inkomster", skriver OECD.

Samtidigt sker återhämtningen i olika takter, och OECD pekar på att den kvarvarande trögheten i Europa och Japan har kompenserats av USA.

Sett till de största ekonomierna väntas USA uppvisa en tillväxt på 2,6 procent under 2024 och 1,8 procent under 2025. Motsvarande tillväxtsiffror för Kina är 4,9 respektive 4,5 procent.

Inom eurozonen spås tillväxten landa på 0,7 för i år och 1,5 procent för 2025. Svagheten i Tyskland fortsätter att tynga den bredare eurozonen.

Storbritanniens utsikter var en av få att nedgraderas. Där spår OECD nu 0,4 procentig tillväxt i år, och 1,0 procent 2025.

Japans tillväxt väntas ligga på 0,5 procent för i år och 1,1 procent 2025.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -