HUAWEI
ERTAPPATS MED LJUSSKYGG SPONSRING AV FORSKARE I USA - BN (Direkt)

2024-05-02 14:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det svartlistade kinesiska tech- och telekombolaget Huawei har i hemlighet sponsrat forskning vid amerikanska universitet via den Washingtonbaserad organisationen Optica Foundation, som hållit sin bidragsgivare anonym, rapporterar Bloomberg News.

Forskare på bland annat Harvarduniversitetet har tilldelats medel från Huawei, som är den enda bidragsgivaren i ett projekt som sedan 2022 delat ut miljontals dollar i vetenskapliga ändamål. Medlen har delats ut genom utlysning av forskningsbidrag i tävlingar inom vissa Huaweirelaterade teknikområden, enligt Bloomberg News.

Flera amerikanska universitet har förbjudit sina forskare att ha samarbeten med det svartlistade bolaget av rädsla för att andra viktiga källor för forskningsmedel, såsom försvarshögkvarteret Pentagon, ska avbryta samarbeten.

Huawei anklagas för att förse kinesiska staten med spionagemöjligheter. Bolaget är både en av världens största smartphone- och hemelektroniktillverkare samt en konkurrent till Ericsson och Nokia på telekomnätssidan.

Bland forskare och universitetsföreträdare som intervjuats av Bloomberg News hävdas det att vetskap om någon inblandning från Huawei saknas helt och hållet. Den allmänna uppfattningen var att pengarna kom från Optica och inte från en utländsk entitet.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -