TELEKOM
EUROPA RISKERAR BLI ETT MUSEUM ENL ERICSSONS VD - FT (Direkt)

2024-04-30 09:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett överdrivet fokus på regleringar av telekommarknaden "driver Europa till irrelevans".

Det säger Ericssons vd Börje Ekholm i en intervju med Financial Times, FT, där han varnar för att Europas konkurrenskraft undermineras och kräver förändringar i europeiska myndighetsregleringen.

Kontinenten håller på att "hamna efter på en rad parametrar" och den digitala infrastrukturen är hotad, enligt Börje Ekholm.

Ericssonchefen tror att Europa är på väg att bli ett museum, med god mat och vin, fin arkitektur och vackra landskap men där ingen industri är kvar, skriver Financial Times.

Flera röster har höjts i frågan, bland annat har Frankrikes president Emmanuel Macron och Nicolai Tangen, chef för Norska oljefonden, pekat på riskerna med ett allför reglerat Europa, enligt FT.

Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta, som fått i uppdrag att bedöma EU:s inre marknader, kom fram till att blocket måste integrera sina marknader inom telekom, finans och energi eller riskera att förlora sin "ekonomiska säkerhet".

Chefer i den europeiska telekomsektorn har krävt att reglerande myndigheter ska godkänna sammanslagningar och anpassa reglerna för att göra det möjligt för bolag att öka skalan och möjliggöra investeringar i utbyggnaden av 5G och fibernät.

"Varför inte tillåta konsolidering inom marknaden?", frågar sig Börje Ekholm, enligt tidningen. Han tillade i sammanhanget att det borde finnas en tidsbegränsning för konkurrensmyndigheternas granskningar eftersom utdragna processer kan resultera i att bolagen avstår från att investera.

Europa har inte växt lika snabbt som resten av världen eftersom vi saknar teknologisektorn och den digitala sektorn, enligt Börje Ekholm som också är oroad över risken att arbetstillfällen skapas på annat håll, skriver FT.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -