BÖRSEN
FÖRKORTAD HANDEL SER UT ATT ÖPPNA SVAGT NEDÅT (Direkt)

2024-04-30 08:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda den förkortade tisdagshandeln svagt nedåt. Rapportperioden går lite på en tillfällig sparlåga för att sedan ta fart under slutet av veckan igen.

Börserna i New York bjöd på lättare indexuppgångar på måndagskvällen, medan investerarna tog sikte på en vecka med både Fed-räntebesked och viktiga delårsrapporter. Elbilstillverkaren Tesla lyfte ordentligt efter hopp om en snar autopilotlansering i Kina.

Vid börsstängning hade breda S&P 500 klättrat med 0,3 procent till 5.116, motsvarande en uppgång om 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Under tisdagen rapporterar bland annat Coca-Cola och Novo Nordisks fetmautmanare Eli Lilly på andra sidan Atlanten innan Jeff Bezos Amazon öppnar böckerna efter stängning.

Med en halvtimme kvar till börsöppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på försiktiga uppgångar. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång om 0,1 procent.

På hemmaplan har fastighetsbolaget SBB varit i farten igen.

Efter måndagens notering av norska PPI har bolaget under tisdagen tecknat ett ramavtal med Riksbyggen avseende en upplösning av det gemensamma ägandet av bostadsfastighetskoncernen Unobo. Riksbyggen förvärvar fastigheter motsvarande sin andel av Unobo samtidigt som SBB förvärvar Riksbyggens 30-procentiga andel i Unobo som därmed blir helägt av SBB.

"Kvarvarande fastigheter i Unobo AB har ett bokfört värde om 8,4 miljarder kronor per den den sista december 2023", heter det.

På temat fastigheter har Alm Equity meddelat att teckningskursen blev 220 kronor i den riktade nyemission vars avsikt meddelades på måndagskvällen och som nu genomförts. Bolaget tillförs 150 miljoner kronor.

Aktierna i den riktade nyemissionen har huvudsakligen tecknats av nya investerare, däribland Rutger Arnhults M2 Asset Management samt Odin Fund Management.

Bland husbyggarna noteras att NCC har fått en order av Jernhusen att bygga en ny vagnhall för tågunderhåll i Solna, utanför Stockholm. Projektet har ett ordervärde på cirka 920 miljoner kronor.

Bland chefsposterna på Stockholmsbörsen noteras att Ljudboksbolaget Storytels vd Johannes Larcher kommer att lämna sitt uppdrag under hösten 2024 efter att han tillträtt som vd för Storytel den 1 oktober 2022.

Teknikföretaget Anoto har utsett Mats Karlsson som ny tillförordnad vd att ersätta sin nuvarande tillförordnade vd:n Joonhee Won.

Bland morgonens rekommendation- och riktkursförändringar noteras att DNB Markets har sänkt sin rekommendation för Lyko till sälj från behåll. Riktkursen sänks till 95 från 128 kronor för aktien som avslutade måndagen på 120 kronor.

DNB Markets har samtidigt höjt sin rekommendation för Resurs till köp från behåll. Riktkursen höjs till 18 från 15 kronor. Aktien avslutade måndagen på 15:27 kronor.

Vidare har Citi Investment Research höjt sin riktkurs för Atlas Copco till 222 kronor från 205 kronor. Rekommendationen köp upprepas för Atlas-aktien som stängde kring 195 kronor under måndagen.

ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation för Humana till köp från behåll. Riktkursen höjs till 35 från 28 kronor.

Carnegie har höjt riktkurser för Millicom och Sdiptech under morgonen.

Millicom höjs till 300 kronor från 260 kronor med en upprepad köprekommendationen. Aktien stängde på 224:40 kronor på måndagen. För Sdiptech höjdes riktkursen till 360 kronor från 320 kronor med en upprepad köprekommendation.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


ALM Equity Pref - I dag

{point.key}

Anoto Group - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Coca-Cola - I dag

{point.key}

DNB Bank - I dag

{point.key}

Eli Lilly - I dag

{point.key}

Humana - I dag

{point.key}

Lyko Group A - I dag

{point.key}

Millicom Int. Cellular... - I dag

{point.key}

NCC B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Sdiptech B - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -