USA
UPPLÅNINGSBESKED I VECKAN VÄNTAS UTAN TURBULENS (Direkt)

2024-04-29 13:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknaden ser en i stort oförändrad nivå på upplåningen i denna veckas besked från USA:s finansdepartement, vilket skulle innebära emissioner på cirka 125 miljarder dollar i längre löptider nästa vecka.

Det skriver Bloomberg News.

Under första kvartalet uppgick upplåningen i 3-, 10- och 30-åriga statsobligationer till 121 miljarder dollar, upp från 112 miljarder dollar fjärde kvartalet.

Finansdepartementet redovisar lånebehovet för hela kvartalet på måndagen och detaljer om upplåningen på onsdagen.

Upplåningsbehovet har tidigare stigit i spåren av ökade underskott och Federal Reserves kvantitativa åtstramning, QT, där balansräkningen tillåtits krympa med upp till 60 miljarder dollar i månaden, vilket ökat finansdepartementets lånebehov.

Federal Reserve väntas vid mötet på onsdagen uppdatera sin syn på denna QT, och har tidigare indikerat att takten snart kan dämpas.

Obligationsmarknaden skulle kunna behöva lite hjälp, efter att USA-räntorna gått mot sin största månadsvisa förlust sedan 2022, efter att högre inflation än väntat dämpat förväntningarna om Fed-sänkningar.

"Jag är inte säker på att detta kan hjälpa statsobligationerna så mycket just nu som det kan stoppa att skada dem. Emissionerna är fortsatt riktigt stora och vi får se hur väl dessa auktioner kommer tas emot", sade Michael Pugliese på Wells Fargo till Bloomberg News.

Wells Fargo tror inte att finansdepartementet kommer att dra upp sitt lånebehov denna gång, utan det är upplagt för en andhämtningspaus.

Budgetunderskottet under innevarande budgetår har minskat jämfört med förra årets, i spåren av starkt intäktstillväxt och utgifter som varit i stort oförändrade. Federal Reserve verkar inriktade på att dra ned på QT-tempot och kassareserverna har återgått till mer normala nivåer.

"Givet våra förväntningar så skulle vi bli förvånade om beskedet den 1 maj om refinansieringsbehovet skapar samma fyrverkeri på finansmarknaderna som under andra halvåret förra året. Finansdepartementet tycks väl positionerat att klara sina finansieringsbehov för återstoden av året", skriver de i en analys.

De tillägger dock att presidentvalet är mindre än sju månader bort och efter det kan det bli betydande förändringar i den amerikanska finanspolitiken.

"Förr eller senare så kommer de att behöva dra upp sina auktionsvolymer igen för att klara finansieringsbehovet framöver, och marknaderna kan komma att behöva anpassa sig till det. Behåll vaksamheten", skriver de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -