JAPAN
YENFÖRSVAGNINGEN KAN FORTSÄTTA – DEUTSCHE BANK (Direkt)

2024-04-26 13:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Yenen kommer troligen att fortsätta att tappa, och det behöver inte vara något stort problem.

Det skriver Deutsche Bank i en analys på fredagen.

Yenen har tappat i spåren av Bank of Japans policybesked, men det är befogat och kanske är det nu marknaden börjar inse att Japan följer en politik av acceptans (benign neglect) för yenrörelsen.

"Vi har länge hävdat att en valutaintervention inte är trovärdig och nedtoningen i de verbala utfästelserna från finansministern är övervägande positivt ur ett trovärdighetsperspektiv", skriver Deutsche Bank.

Möjligheten till intervention kan inte uteslutas om marknaden blir stökig, men det är samtidigt värt att notera att BOJ-chefen Kazuo Ueda också tonade ned betydelsen av yenen under pressträffen på fredagen, samtidigt som han inte såg någon brådska att höja räntorna.

Yenförsvagningen bör ses utifrån flera aspekter. Den första är att den inte är så illa för Japan. Turismsektorn blomstrar, vinstmarginalerna skjuter i höjden och exportsektorns konkurrenskraft ökar. Visserligen ökar importkostnaderna men tillväxten är ok och regeringen hjälper till att kompensera en del av kostnaderna.

Japanerna äger också stora utländska tillgångar och yenförsvagningen har gett stora kapitalvinster på dessa innehav.

Den andra är avsaknaden av ett inflationsproblem. Japans kärninflation är cirka 2 procent och har sjunkit de senaste månaderna. Inflationen kan visserligen stiga igen i spåren av yensvaghet och högre löner, men startpunkten för inflationen är helt annorlunda jämfört med höjningscyklerna från Fed och ECB efter pandemin. Brådskan att höja är mycket mindre.

Den tredje är att negativa realräntor har uppmuntrat till de ihållande inhemska kapitalutflöden som varit en viktig drivkraft bakom yenens svaghet det senaste året. Det är inte spekulanter som försvagar yenen utan japanerna själva.

I grund och botten måste japanerna avveckla sin "carry trade" för att yenen ska bli starkare, men för att göra det måste Bank of Japan dra i gång en påskyndad höjningscykel liknande de som andra centralbanker gjort efter pandemin.

Tiden kommer utvisa om BOJ rör sig för långsamt och orsakar ett policymisstag. Ett skifte där BOJ:s inflationsprognos ligger klart över 2 procent under prognosperioden skulle vara det tydligaste tecknet på en förändring i reaktionsfunktionen.

"Men det sker inte nu, Japanerna uppskattar åkturen", skriver Deutsche Bank.

Bild: yenförsvagning mot dollarn under fredagen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -